Bármennyire is szeretnénk, nem állítható meg az öregedés

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. június 20. - 10:56

Habár rengeteg tanulmány és kutatás érinti az idősödési folyamatokat, és az orvostudomány fejlődésével egyre jobban kitolható a várható élettartam, a halált sajnos képtelenség elkerülni.

A Nature Communications tudományos folyóiratban szerdán közzétett publikációból kiderült, hogy az emberek és a főemlősök megegyeznek abban, hogy úgynevezett invariáns tartományban öregszenek, amelynek üteme akkor sem lassul le, ha a legmodernebb készítményeket alkalmazzák a fiatalság megőrzésére.

Más állatfajokkal összevetve az embereknél ugyanúgy kimutatták, hogy szinte lehetetlen visszafordítani az öregedést, és bár növényeknél léteznek olyan egyedek, amik képesek túlélni akár a tartós fagyokat, valamint szinte évszázadokon keresztül regenerálódnak és újranövesztik hiányzó, létfontosságú szerveiket, ez a főemlősökre akkor sem igaz, ha a legkorszerűbb genetikai módosításokat végzik el rajtuk.

Mivel már a fejlődő országokban is egyre több régióban válnak elérhetővé a védőoltások, a különféle gyógyszerek, illetve az egészségügy is fokozottabb mértékben ugyan, de magasabb szintekre lépett, ezért nem véletlen, hogy tovább élnek az emberek, a nyugati államokban pedig még ennél is drasztikusabb javulás észlelhető.

Kiderítették, hogy lényegében a fiatal elhalálozások csökkenésével nőtt meg jelentősen a várható élettartam, amihez hozzájárult a korábban említett orvostudományi fejlődés is, ami arra utal, hogy érdemes a tudósoknak célzott projektekkel kutatni a népbetegségek kialakulásának és megelőzésének lehetőségeit.

Mindezekből kifolyólag tehát megállapítható, hogy bármennyire is szeretnénk, sajnos a halál elkerülhetetlen, ezért ahelyett, hogy azon törnénk a fejünket, miként éljünk a legtovább, inkább tegyünk érte, táplálkozzunk egészségesen és örüljünk minden egyes apró, boldog pillanatnak.