Milyen hatással van a koronavírus gerjesztette stressz az emberi testre?

not image

Nagy Noel

2020. május 15. - 06:35

A társadalmat hónapok óta félelemben tartó koronavírus már több kimutatás alapján is elképesztően derogáló hatást tesz az ember mentális egészségére, azonban a testünkre is érzékelhetően negatív hatással lehet.

Dr. Cynthia Ackrill, a Contentment magazin szerkesztője és stresszkezelési szakértő szerint tengernyi stresszhormon dominálja az agyműködésünket a koronavírus által befolyásolt napjainkban, amely mennyiséghez nincs rendesen berendezkedve az átlagszervezet:

„Nem úgy lettünk tervezve, hogy ezek az anyagok folyamatosan jelen legyenek az agyunkban. A stresszhormon kortizol elképesztő pusztítást tud végezni a testünkben, ha folyamatosan újratermelődik a szerveztünkben ekkora mennyiségben”

mondta.

A korizolszint lényegében a nap közbeni funkcionalitás szabályozását segíti, magyarul a nap elején magasabb a szintje, míg a nap végére valamelyest lecsökken. A hormon elsődleges feladata, hogy az agy- és izomműködéshez szükséges vércukorszintet fenntartsa, és elnyomja az olyan szervezeti folyamatokat, amik lentebb vihetik az energiaszintet, mint az emésztést.

Ha gyakran stresszhelyzetnek vagyunk kitéve, akkor a kortizonszint hirtelen megugrik, és több órába telhet, mire visszaáll a normális szintre. Ha viszont a stressz konzisztensen jelen van, akkor nem tud a szint rendesen visszaállni, ami akár gyulladásos megbetegedésekhez is vezethet. Ackril szerint ez a jelenség áll a diabétesz, a szívbetegség, az autóimmun betegség és az allergiák mögött is.

Ha genetikailag hajlamosabbak vagyunk rá, vagy már korábbról van gyulladásos megbetegedésünk, akkor előfordulhat, hogy a mostanában intenzív stresszt okozó mindennapjaink következtében előjönnek ezek a betegségek, vagy a már meglévők felerősödnek.

Eközben összeírtunk 5 fontos tanulságot a koronavírus-járvány után időszakra vonatkozóan:

https://liner.hu/5-fontos-tanulsag-a-koronavirus-utani-idoszakra/