Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,82 Ft
Euró
395,65 Ft
Font
468,49 Ft
Bitcoin
66,557 $

Íme öt hasznos tipp a memória fejlesztésére

A feledékenység kortól függetlenül nehezítheti a mindennapokat, de idősebb korban különösen fontos odafigyelni a memória fejlesztésére.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Bár a memóriavesztés vagy a demencia megelőzésére nincs garancia, van néhány dolog, ami sokat segíthet ebben a helyzetben. Az egyik ilyen a fizikai aktivitás, ami növeli a véráramlást az egész testben, beleértve az agyat is, ezáltal pedig segíthet élesben tartani a memóriánkat. Ehhez 30-40 perc lassú séta is elég, de ha csak napi 10 percre jutna idő és energia, az is számít. Mindemellett az elmének is foglalkoztató tevékenységekre van szüksége, mint amilyen a keresztrejtvény-fejtés, az olvasás, vagy épp az önkénteskedés.

De az is remek ötlet, ha megtanulunk egy hangszeren játszani, vagy elsajátítunk egy idegen nyelvet. Illetve a másokkal való időtöltés, társas érintkezés is ugyanilyen fontos, az ugyanis segít elhárítani a depressziót és a stresszt, amelyek a memóriavesztéshez is hozzájárulhatnak. Keressen hát lehetőségeket arra, hogy együtt lehessen szeretteivel, barátaival, ismerőseivel, különösen akkor, ha egyedül él: találjon ki programokat, amibe bevonhat másokat is (pl. mozi, színház, közös séta). Mindemellett az elégtelen alvás is összefüggésbe hozható a memóriavesztéssel. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

Ugyanígy a nyugtalan alvás és a gyakran megzavart alvás is, tegye hát prioritássá az elegendő egészséges alvást, ami felnőttek esetében 7-9 órát jelent. Míg ha esetleg a horkolás okoz gondot, abban orvosa nyújthat segítséget. Végül az utolsó tipp, amiről szintén szót kell ejteni, az az, hogy kezelje a krónikus egészségügyi problémákat.

Nem szabad olyan betegségeket figyelmen kívül hagyni, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a depresszió, a halláscsökkenés és az elhízás. Fontos tudni, hogy minél jobban vigyáz magára, annál jobb lesz a memóriája.

Bár tény, hogy egyes gyógyszerek befolyásolhatják a memóriát, igazán lényeges, hogy egyeztessen a szakemberekkel, melyek azok a tabletták, amiket nem szabad elengednie az egészsége érdekében – írja a Blikk a Mayo Clinic összefoglalójára hivatkozva.

De korábban azt is megírtuk, hogy tudósok felfedezték: egy egyszerű étrend-kiegészítő bevetésével igen jó eredményeket lehet elérni a memória javításában. Sőt, akár már három hónap alatt jelentős javulást lehet elérni ezen a téren. A részleteket ebben a cikkben fejtettük ki bővebben.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.