Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,68 Ft
Euró
392,51 Ft
Font
457,89 Ft
Bitcoin
60,887 $

Három hónap alatt javítja a memóriát egy egyszerű és olcsó táplálékkiegészítő

Tudósok felfedezték, hogy egy egyszerű étrend-kiegészítő bevetésével igen jó eredményeket lehet elérni a memória javításában.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Idős korban sokan tapasztalhatják az agyi funkciók romlását és az izomerő csökkenését, brit kutatók pedig arra voltak kíváncsiak, hogy két olcsó, kereskedelmi forgalomban kapható prebiotikum (prebiotikus élelmi rost) milyen hatással lehet a mikrobiótára (a beleinkben élő mikroorganizmusok sokszínű közössége), annak kapcsán ugyanis köztudott, hogy kívülről is lehet befolyásolni és megváltoztatni, de ami a legfontosabb: számos életfunkcióra van hatása.

A szakértők 36, hatvan év feletti ikerpárt vizsgáltak a 12 hetes kutatás során, akiknek rostos étrend-kiegészítőt, vagy placebót adtak, de még az őket vizsgáló orvosok sem tudták, ki kapott hatóanyagot és ki hatóanyag nélküli szert. Emellett az alanyok mindegyikének fehérje-kiegészítőket is adtak, továbbá edzeniük is kellett, hogy javuljon az izomműködésük – írja a HVG a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva. Soron kívül Szentkirályi Alexandra: „Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából”

A résztvevőknek mindemellett online kérdőívet kellett kitölteniük, kognitív teszteket végezniük, s a kutatók távolról is figyelték (videózták) őket. De a bélflórát is vizsgálták, amely által fény derült rá, hogy akik rostkiegészítőket szedtek, azoknál megváltozott a bélflóra összetétele, megnövekedett a hasznos baktériumok száma. Sőt, az agyműködést értékelő tesztekben, például abban, amelyik az Alzheimer-kór korai jeleit vizsgálja, sokkal jobban teljesített a rostokat kapó csoport.

Ők ugyanis feleannyi hibát követtek el a tesztben, mint a placebót kapott csoport tagjai, bár az izomerőben nem volt értékelhető különbség a kísérleti alanyok között. A cikkben megjegyzik: mivel ezen kísérletben főleg online módszerekre támaszkodtak, az is bebizonyosodott, hogy könnyen elvégezhetők ilyesfajta vizsgálatok idős felnőtteken, akik így mentesülhetnek az utazás kényelmetlenségeitől, a kórházi látogatásoktól.

Claire Steves professzor, a tanulmány vezető szerzője úgy fogalmazott: „Az olcsó, bárki számára könnyen elérhető növényi rostok sok embernek hasznosak lehetnek, biztonságosak és elfogadhatók is. A következő feladatunk az, hogy megvizsgáljuk, hogy vajon hosszabb ideig is tartósak-e ezek a hatások, illetve hogy az eredmények miként általánosíthatók”. De korábban azt is megírtuk, hogy egy tanulmány szerint az egészségtelen táplálkozás demenciát okozhat, míg a multivitaminok rendszeres szedése jótékony hatással bír ezen a téren.

Kiesett a Manchester City és az Arsenal a Bajnokok Ligájából

Az Arsenal már a rendes játékidőn belül kiesett a Bajnokok Ligájából a Bayern München ellen, addig a Manchester City és a Real Madrid hosszabbítást játszott.

Akár háromszor annyit is kereshet egy másodosztályú focista, mint az átlag magyar

Révész Bálint szerint jelenleg 2 millió forint a plafon, de az átlag 600 ezer és 1,3 millió között keres. Ha pedig a csapat jól teljesít, erre különböző bónuszok is rájönnek.