Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,80 Ft
Euró
390,74 Ft
Font
464,18 Ft
Bitcoin
63,952 $

Tanulmány: csökkentheti a demencia kockázatát a multivitamin rendszeres szedése

Egy új kutatás szerint egyes étrend-kiegészítők akár 2 évvel is lassíthatják a kognitív képességek hanyatlását.

...svg content...Fotó: Unsplash
Orvostudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent, több mint 5000 fő részvételével készült tanulmány arra a megállapításra jutott, miszerint a multivitamin rendszeres szedése csökkentheti a demencia kockázatát. A kutatók hozzátették, 60 év feletti emberekkel készített vizsgálatok adatai alapján állították fel hipotézisüket.

Az eredmények alapján azoknak alanyoknak, akik multivitamint fogyasztottak, jellemzően jobb kognitív képességeik és epizodikus memóriájuk van a többiekéhez képest. Chirag Vyas pszichiáter kiemelte, a kognitív képességek hanyatlása az egyik legnagyobb veszély az idős emberek számára. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

Ezek az étrend-kiegészítők viszont akár 2 évvel is lassíthatják ezeket a kedvezőtlen folyamatokat. A 24.hu a Science Alert cikkére hivatkozva azt írja, az új kutatás úttörő eredményeket hozott, ugyanis a korábbi tanulmányok többnyire azt mutatták ki, hogy az ilyen készítmények nagyrészt teljesen haszontalanok.

Ugyanakkor fontos azt is hozzátenni: a szakértők egyelőre még nem tudják, hogy pontosan melyek azok a vitaminok vagy ásványi anyagok, amelyek hozzájárulnak a mentális egészség megőrzéséhez. De a tervük az, hogy mélyebben is beleássák magukat a témába, s remélhetőleg a közeljövőben válaszokkal tudnak majd szolgálni ennek kapcsán.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy amerikai tudósok azt vizsgálják, az olyan szemaglutidot tartalmazó gyógyszerek, mint például az Ozempic és a Wegovy, alkalmasak lehetne-e arra, hogy kezeljék vele a függőséget és a demenciát. Egy online felmérés pedig rávilágított, hogy magyarok a napi szükséglet sokszorosát fogyasztják C-vitaminból, ami bizonyos esetekben már sok lehet a vesénk számára.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.