Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,897 $

Demenciát okozhat az egészségtelen táplálkozás egy új tanulmány szerint

Úgy tűnik, a húsalapú és ultrafeldolgozott élelmiszerek napi szintű fogyasztása, illetve a kevés zöldség- és gyümölcsbevitel összefüggésben lehet a demencia kialakulásával.

Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy új tanulmány szerint az egészségtelen táplálkozás demenciát okozhat, ezen megállapításra pedig azt követően jutottak a szakértők, hogy 108 Alzheimer-kórós és 330 egészséges embert vizsgáltak meg – írja a 24.hu a Science Alert cikke alapján. Hozzáteszik, az Alzheimer-kór megelőzése és kezelése többek között azért sem könnyű feladat, mivel a tudósok egyelőre nem is értik teljesen, hogy mi okozza.

Persze az világos, hogy a genetika gyakran döntő szerepet játszik, ugyanakkor az életmódunk is hozzájárulhat a betegség fejlődéséhez. A mostani vizsgálatok eredményei alapján pedig a húsalapú és ultrafeldolgozott élelmiszerek napi szintű fogyasztása, illetve a kevés zöldség- és gyümölcsbevitel összefüggésben lehet a demencia kialakulásával. Soron kívül Megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken

Tahera Ahmed, a Bond Egyetem munkatársa megjegyezte, az Alzheimer-kór jellemzően a középkorú embereknél kezd el kialakulni, de a jóval fiatalabb korban folytatott életmódunk is hatással lehet rá. A kutatók ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet: felmérésük nem elég ahhoz, hogy bizonyítsák, az Alzheimer-kórt közvetlenül az egészségtelen étkezés okozza.

Azt azonban korábban már több tanulmány is igazolta, hogy a tápértékben és rostokban szegényes táplálkozás, valamint a sóban, cukorban és zsírokban gazdag ételek hosszú távon mentális hanyatláshoz vezethetnek – derül ki a cikkből. Korábban azt is megírtuk, hogy egy tanulmány szerint csökkentheti a demencia kockázatát a multivitamin rendszeres szedése.

A kutatás az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg, több mint 5000 fő részvételével készült, a kutatók pedig kifejtették, hogy a 60 év feletti emberekkel készített vizsgálatok adatai alapján állították fel a hipotézisüket. Kiemelték, az eredmények alapján azon alanyoknak, akik multivitamint fogyasztottak, jellemzően jobb kognitív képességeik és epizodikus memóriájuk van a többiekéhez képest.

Sokk Debrecenben, elhozta a 3 pontot a Mezőkövesd Dzsudzsákéktól

A kiesés elől menekülő Mezőkövesd váratlanul elhozta a 3 pontot a Debrecen otthonából az OTP Bank Liga aktuális fordulójában.