Időkapszulát helyeznek el a NASA űrszondájára, amit az emberek leszármazottai számára készítettek

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. július 19. - 12:05

Az amerikai űrhivatal hamarosan világűrbe bocsáthatja Lucy nevű űrszondáját, mellyel a Jupiter pályáján keringő aszteroidákat tanulmányozhatják.

Az egységet október 16-án lőhetik ki az univerzumba, legfőbb feladata pedig az lesz, hogy a Trójai csoporthoz tartozó kisbolygókat és aszteroidákat kémlelje, amelyek a NASA mérnökei szerint fontos információkat hordozhatnak magukban a Naprendszer keletkezésével kapcsolatban.

A Gizmodo magazin értesülései szerint az űrügynökség nem tervezi visszajuttatni az űrszondát a Földre, ezért egy időkapszulát helyeztek el rajta, és a Pioneer, valamint a Voyager missziókkal ellentétben nem a földönkívüli civilizációk, hanem az emberiség leszármazottai számára raktak belé üzeneteket.

Azt természetesen szinte lehetetlen megjósolni, hogy Lucy üzeneteit képesek lesznek-e az emberek után élő intelligens lények elolvasni és megfejteni, mivel több millió év alatt jelentős változáson eshet át a nyelv és az írás.

Az időkapszulában egyébként elrejtették többek között a The Beatles zenekar dalszövegeit és zeneszámait, Poet Laureates emberi jogi aktivista felszólalásainak leírását, valamint Nobel-díjas tudósok beszédeit is.

Ezen kívül egy plakett is felkerült az űrszondára, amelyen a Naprendszer felépítését és szerkezetét lehet kivenni.

Mindezek alapján a jövőbeli asztroarcheológusok a NASA szerint felfedhetik a számukra már őskorinak számító emberiség utolsó üzeneteit, amivel régészeti áttörést érhetnek el a letűnt civilizáció megértése kapcsán.