Először nyújtotta ki robotkarját a NASA marsjárója

Fotó: NASA
not image

Kulcsár Péter

2021.március.6 - 10:24

A NASA Perseverance rovere 14 nappal landolás után kezdte meg a munkálatokat a vörös bolygó felszínén.

Az elmúlt két hét azzal telt, hogy a NASA roverét kalibrálták, illetve előkészítették a különböző feladatok elvégzésének pontos menetére.

A NASA legutóbbi blogbejegyzéséből és a Twitteren közzétett posztjukból megtudhattuk, hogy végrehajtották az összes előzetes teszteket, így végre megkezdődhetett az érdemi munka a Marson.

A média által csak Percy becenévre keresztelt marsjáró korszerű tudományos eszközökkel lett felszerelve annak érdekében, hogy élet nyomai után kutasson a Jezero-kráter környékén, amely tudósok szerint egy kiszáradt, ősi folyó deltája lehet.

A műszerek nagy része egy 2,2 méter hosszú robotkarhoz van csatlakoztatva, amely ötfokos szabad mozgással rendelkezik, hála a speciálisan megtervezett hajtóműveknek. A kar végén egy tornyocska található, amelyre kamerákat, valamint kémiai és geológiai analizátorokat helyeztek fel.

Mindezeken felül egy fúrófej is ékeskedik a robotkaron, melynek segítségével kőzetmintákat lehet begyűjteni a vörös bolygó felszínéről. Ezeket a kőzeteket később egy lezárt kapszulába csomagolják, és visszahozzák a Földre további kutatások céljából.

A NASA mérnökei szombaton tartanak majd egy sajtótájékoztatót, amelyen beszámolnak az eddig elért eredményekről, illetve az sem elképzelhetetlen, hogy nyilvánosságra hozzák a mintavételezésekből származó első hivatalos adatokat is.