Különleges easter eggeket rejtettek el a NASA kutatói a Perseverance roveren

not image

Kulcsár Péter

2021.március.2 - 02:10

Egészen ötletes húsvéti tojásokkal szerelték fel az amerikai űrhivatal mérnökei a marsjárót, amely két hete landolt a vörös bolygó felszínén.

“Néha jó érzés saját munkánkat némi rejtéllyel és megfejtésre váró talányokkal övezni. Ez egy meghívás tőlünk egy közös kalandra” – magyarázta Allen Chen, a Perseverance landolóegységének főtervezője.

Chen legutóbbi sajtótájékoztatóján végigkommentálta, amint a marsjáró ereszkedés közben aktiválta hatalmas, narancs-fehér színezetű ejtőernyőjét, miközben talajt ért a vörös bolygó felszínén – írta a CNN.

Miközben Chen beszélt, az újságírók és riporterek egy furcsa mintát véltek felfedezni az ejtőernyő festésén, ami – mint utólag kiderült – valójában egy rejtett kód volt. A húsvéti tojást Ian Clark, a NASA Jet Propulson Laboratóriumának rendszermérnöke alkotta meg, a szakember csapatával együtt azért választotta a különös mintát, hogy az irányítóközpontban könnyedén meg tudják határozni a rover pillanatnyi helyzetét.

Az ejtőernyőre a DARE MIGHTY THINGS kifejezés betűit festették fel, ami Theodore Roosevelt “Strenous Life” beszédéhez köthető, magyarul pedig körülbelül annyit jelent, hogy “merj nagyot álmodni”, míg a gyűrűben látható további betűk a Jet Propulsion Laboratórium pasadenai főhadiszállásra utalnak.

Fotó: NASA

“Hétről hétre nézegettem, és sosem untam meg a ‘dare mighty things’ feliratot. Ez nem csak egy közönséges kifejezés, kontextusba helyezve jelentős része volt Roosevelt beszédének, ezért a NASA és JPL tudósai számára is inspirációként szolgálhat.”

A feliraton kívül a Perseverance roverében egy másik easter egget is elrejtettek, mégpedig az eddigi összes marsjáró portréját, amit dátumokkal együtt ellátva ragasztottak fel a modul oldallemezeire.

Fotó: NASA