COP26: Kína és Szaúd-Arábia nem igazán partner a fosszilis tüzelőanyagok leváltásában

Fotó: Unsplash/Delfino Barboza
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Kína és Szaúd-Arábia nem annyira tolong a lehetőségért, hogy a fosszilis energiahordozókat leváltsák.

Az Asahi Shimbun japán napilap a COP26 tárgyalásait ismerő forrásokra hivatkozva azt írja, a két ország igyekszik megakadályozni a globális összefogást, és nem akarják betiltani a fosszilis energiahordozókat. A klímacsúcs egyik legfontosabb témája az olaj, a gáz és a szén támogatásának kérdése, mely hamar vitás ponttá vált.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

A feleknek péntekig kellett volna megkötniük a globális megállapodást, melyben rögzítik, hogy a globális felmelegedés mértékét 1,5 Celsius-fokban maximalizálják – a megállapodás értelmében a kormányoknak meg kellene szüntetniük a fosszilis tüzelőanyagok beszerzésére adott támogatásokat.

Míg a legtöbb nyugati ország, az EU tagállamainak többsége és az Egyesült Királyság amellett érvelt, hogy mindenképp foglalják bele a megállapodásba a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának megszüntetését, addig Kína és Szaúd-Arábia ellenzi azt.

Szaúd-Arábia a világ egyik legnagyobb kőolajtermelője, így nem meglepő, hogy nem szimpatikus számukra az ötlet, Abdulaziz bin Salman Al-Saud szaúdi energiaügyi miniszter pedig a megállapodás terve kapcsán közölte, más eszközökkel is meg lehetne oldani a klímaváltozás elleni küzdelmet.