Kína elnöke a pandémiára hivatkozva hagyja ki a COP26 klímacsúcsot

Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának fõtitkára, a Központi Katonai Bizottság elnöke a KKP megalapítása 100. évfordulójának alkalmából odaítélt kitüntetések átadási ünnepségén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2021. június 29-én. MTI/EPA/Hszinhua/Hszie Huan-csi
not image

Borbély Fanni

2021. november 4. - 02:42

Hszi Csin-ping 2020 januárja óta nem hagyta el Kínát.

Hszi Csin-ping kínai elnök úgy döntött, nem jelenik meg személyesen a G20-ak római csúcstalálkozóján, ahogyan az e heti skóciai globális klímatárgyalásokon sem, melyre Joe Biden amerikai elnök kifejezetten hevesen reagált. Biden szerint Hszi távolléte komoly kérdéseket vet fel annak kapcsán, hogy valóban elkötelezett-e az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése mellett.

Kína a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, és ígéretet tett arra, hogy 2030-ra megkezdi a kibocsátás csökkentését, 2060-ra pedig a nettó zéró kibocsátást tűzte ki céljául, azonban ezek a vállalások sem nyerték el Biden tetszését, aki rövidebb távú célokat sürget. A kínai kormány kommunikációja ezzel szemben azonban azt sugallja, hogy csak bizonyos politikai engedményekért cserébe lenne hajlandó megfontolni e célokat.

A koronavírus-járvány megjelenésével Kína szigorú utazási korlátozásokat vezetett be, és az elnök sem hagyta el az országot azóta, hogy 2020 januárjában a szomszédos Mianmarba utazott. Ez mindössze hetekkel azelőtt történt, hogy a járvány, amely feltehetően a kínai Vuhan városából indult, globálisan elterjedt. Kínára nagy nyomás nehezedett, hogy több információt hozzon nyilvánosságra a járvány eredetéről, és azzal vádolták, hogy rosszul kezelte a járvány kitörését, majd megpróbálta eltussolni a vírus eredetét.

Az, hogy Hszi úgy döntött, nem vesz részt személyesen a találkozókon, furcsa fényt vet a kínai kormány által indított, “Egy övezet, egy út” elnevezésű programra. A kínai elnökön kívül azonban volt még egy elnök, aki úgy döntött, nem jelenik meg személyesen a találkozókon, aki nem más, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök, akinek országa Kínához csatlakozva ellenzi az Egyesült Államok világpolitikai befolyását.

“Úgy gondolom, hogy őszintén szólva nagy hiba volt Kína részéről, hogy nem jelent meg” – mondta Biden hétfőn a COP26 klímakonferencián Glasgow-ban.

“Elvesztették azt a képességüket, hogy befolyásolják az embereket szerte a világon és az összes embert itt a COP-on – ugyanígy, azt állítom, Oroszországgal kapcsolatban is”

– mondta Biden.

Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője később reagált Biden megjegyzéseire, és az amerikai elnök által felhozott vádakat azzal hárította, hogy Kína az erdőtelepítés, valamint a megújuló energiaforrások terén egyaránt jelentős sikereket ért el a közelmúltban.