Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,959 $

COP26: Ausztrália kihátrált a szénmegállapodásból, más megoldást keresnek

Canberra kijelentette, hogy inkább új technológiákat fejlesztenének ahelyett, hogy „teljes iparágakat irtanak ki a gazdaságból”.

Gõz száll fel egy szénerõmû kéményeibõl az észak-rajna-vesztfáliai Neurathban 2021. október 24-én. MTI/AP/Michael Probst
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Az ENSZ által szervezett COP26 klímavédelmi találkozó során fontos megállapodást kötöttek a legnagyobb hatalmak, ugyanis többen megígérték, hogy a 2030-as évekig legkésőbb kivezetik a gazdaságból a szénalapú energiatermelést.

A megállapodás értelmében a 2030-as évekig a fejlett országoknak, a 2040-es évekig pedig a fejlődő országoknak kell kivezetni a szenet a gazdaságból. Ehhez a világ legnagyobb 20 szénnagyhatalmából öten is csatlakoztak: Dél-Korea, Indonézia, Vietnam, Lengyelország és Ukrajna is. Soron kívül Kövesd élőben Szoboszlai szombat délutáni meccsét az angol bajnokságból

Országok egy másik csoportja, többek között az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia egy másik megállapodást írtak alá, melynek értelmében jövő év végétől nem fognak többet tengerentúli szén-, olaj- és földgázprojektekbe beruházni.

Ausztrália, Kína, Japán és India azonban egyik megállapodást sem írta alá, holott nekik is jelentős széniparuk van – írja a The Guardian. Ez pedig jóformán magának a COP26-nak a szellemiségét köpi szembe, ugyanis az egyik fő cél az volt, hogy a „szenet átadják a múltnak”.

Angus Taylor, Ausztrália környezetvédelmi minisztere kijelentette, hogy a kormány nem fog „teljes iparágakat kiirtani a gazdaságból”, hanem inkább alacsony árú és alacsony károsanyag-kibocsátású technológiák támogatásán dolgoznak.

Richie Merzian korábbi ausztrál klímadiplomata azonban mindenkit megnyugtatott, hogy Ausztráliára is vonatkoznak a szénmegállapodások a jövőben, már csak azért is, mert az országos számos partnere ki fogja vezetni a gazdaságából a szenet.