Nincs egyetértés az EU tagállamai között az atomenergia “zölddé minősítésében”

Fotó: Unsplash/Frédéric Paulussen
not image

Borbély Fanni

2021. november 13. - 01:45

Németország szerint “túl kockázatos, lassú és drága”, míg az EU többi tagországa az atomenergia környezetbarátnak minősítése mellett érvel.

A COP26 klímacsúcs alkalmával öt ország – Németország, Luxemburg, Portugália, Dánia és Ausztria – közös nyilatkozatot adott ki, melyben felsorolják ellenérveiket az atomenergia zölddé minősítése ellen.

A DW arról számolt be, hogy ezzel szemben a többi EU-s tagállam Franciaország vezetésével az atomenergia zölddé minősítése mellett érvelnek, mondván, a fosszilis energiaforrásokról való átállás egyik fontos eleme lenne az atomenergia elismerése.

Az öt szemben álló ország közös nyilatkozatában azzal érvelt az atomenergia ellen, hogy azok fenntarthatóságát hosszabb távon kell vizsgálni, az előállítás során radioaktív hulladék keletkezik, illetve az atomenergia átminősítése annak kockázatával járhat, hogy elvonja az uniós forrásokat a valóban megújuló energiaforrásoktól, például a a szél- és napenergiától.

Eközben a többi EU-s tagállam – köztük Franciaország, Lengyelország, Magyarország és a Cseh Köztársaság – arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy mind az atomerőműveket, mind pedig a hozzájuk tartozó nukleáris hulladéktárolókat minősítse “zöldnek”.

Franciaország ennek kapcsán nemrég közölte, hogy évtizedek óta először újra atomreaktorok építésébe fog, ugyanis ezzel kívánja teljesíteni az ország által vállalt károsanyag-kibocsátásra vonatkozó ígéreteket. Az atomenergia zölddé minősítése előtt több szempontot is meg kell vizsgálnia az EU-nak, többek közt, hogy ha fenntarthatónak minősítik azt, úgy közvetlen befektetési ajánlást adnának a pénzügyi piacnak.