Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,959 $

Nincs egyetértés az EU tagállamai között az atomenergia „zölddé minősítésében”

Németország szerint „túl kockázatos, lassú és drága”, míg az EU többi tagországa az atomenergia környezetbarátnak minősítése mellett érvel.

Fotó: Unsplash/Frédéric Paulussen
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A COP26 klímacsúcs alkalmával öt ország – Németország, Luxemburg, Portugália, Dánia és Ausztria – közös nyilatkozatot adott ki, melyben felsorolják ellenérveiket az atomenergia zölddé minősítése ellen.

A DW arról számolt be, hogy ezzel szemben a többi EU-s tagállam Franciaország vezetésével az atomenergia zölddé minősítése mellett érvelnek, mondván, a fosszilis energiaforrásokról való átállás egyik fontos eleme lenne az atomenergia elismerése. Soron kívül Vasárnaptól mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél a csepeli HÉV

Az öt szemben álló ország közös nyilatkozatában azzal érvelt az atomenergia ellen, hogy azok fenntarthatóságát hosszabb távon kell vizsgálni, az előállítás során radioaktív hulladék keletkezik, illetve az atomenergia átminősítése annak kockázatával járhat, hogy elvonja az uniós forrásokat a valóban megújuló energiaforrásoktól, például a a szél- és napenergiától.

Eközben a többi EU-s tagállam – köztük Franciaország, Lengyelország, Magyarország és a Cseh Köztársaság – arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy mind az atomerőműveket, mind pedig a hozzájuk tartozó nukleáris hulladéktárolókat minősítse „zöldnek”.

Franciaország ennek kapcsán nemrég közölte, hogy évtizedek óta először újra atomreaktorok építésébe fog, ugyanis ezzel kívánja teljesíteni az ország által vállalt károsanyag-kibocsátásra vonatkozó ígéreteket. Az atomenergia zölddé minősítése előtt több szempontot is meg kell vizsgálnia az EU-nak, többek közt, hogy ha fenntarthatónak minősítik azt, úgy közvetlen befektetési ajánlást adnának a pénzügyi piacnak.

A CATL legújabb fejlesztése új szintre emelheti az elektromosautó-ipart

A Debrecenben gyárat építő kínai vállalat olyan platform kifejlesztését jelentette be, amely több szempontból is hasznára válhat az elektromos autózásnak.