Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,051 $

Macron: Franciaország új atomreaktorokat fog építeni

Fotó: EPA/MICHEL EULERA
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. november 10. - 23:27

Öt hónappal az elnökválasztás előtt a vásárlóerővel kapcsolatos aggodalmak az egekbe szöktek, ezért Macron azt mondta, hogy az új reaktorok létfontosságúak az árak ésszerű szinten tartásához.

Franciaország új nukleáris reaktorokat fog építeni annak érdekében, hogy segítsen az ország külföldi energiaellátásbeli függőségét csökkentse, valamint teljesíteni tudja a globális felmelegedés elleni célokat és kordában tudja tartani az árakat  – jelentette ki Emmanuel Macron elnök kedden.

Soron kívül USA: minden eszközt be kell vetni Észak-Korea fegyverprogramjainak korlátozására

„Évtizedek óta először fogjuk újraindítani az atomreaktorok építését országunkban, és folytatjuk a megújuló energiák fejlesztését“

– mondta Macron a nemzethez intézett televíziós beszédében.

Ennek célja „Franciaország energiafüggetlenségének garantálása, országunk villamosenergia-ellátásának biztosítása és a szén-dioxid-semlegesség elérése 2050-re“ – tette hozzá.

Miközben Európa az energiaárak meredek emelkedésével küzd, Franciaország más utat követ, mint szomszédai, például Németország, aki a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófára hatására felgyorsította a reaktorok megszüntetését – írja a Reuters

Bár az elnök nem osztott meg részleteket, a kormánya várhatóan a következő hetekben bejelenti az új reaktorok építését. Bár korábban úgy gondolták, hogy nem kezdenek új építkezésbe, amíg északnyugat-franciaországi Flamanville-ben el nem készül, azonban az európai gázválság jelentősen átírta a terveket. 

A Greenpeace erősen bírálta a bejelentést, ugyanis szerintük az új reaktorok építésének terve „elszakadt a valóságtól“, és rámutatott a flamanville-i projekt problémáira. 

Mandátuma kezdetén Macron ígéretet tett arra, hogy 2035-re 75 százalékról 50 százalékra csökkenti a nukleáris energiát Franciaországban. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.