Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,012 $

A WHO a Gázai övezetbe irányuló humanitárius folyosó létrehozására szólított fel

A világszervezet arra szólított fel, hogy hozzanak létre egy humanitárius folyosót a Gázai övezetbe és onnan kifelé.

Fotó: MTI/AP/Fatima Sbair
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Straits Times sajtóértesülések nyomán számolt be arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden felszólított egy humanitárius folyosó létrehozására a Gázai övezetbe és onnan kifelé, miután Izrael hétfőn bejelentette, hogy teljes blokád alá helyezi a területet.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Izrael elvágta a vízellátást, az élelmiszer- és áramellátást, valamint más alapvető ellátást is Gázában, miközben célpontokat bombázott a zsúfolt palesztin enklávéban: ez Izrael válasza a Hamász szombati meglepetésszerű támadására.

Amióta a Hamász elindította támadássorozatát Izrael ellen, s Izrael kormánya bejelentette a háborút, a WHO 13 támadásról számolt be a gázai egészségügyi létesítmények ellen, továbbá arról, hogy a szervezet ott tárolt orvosi készletei már elfogytak.

Az ENSZ egészségügyi szervezete leszögezte:

„Az egészségügyi létesítményeket meg kell védeni és biztosítani kell. A WHO az erőszak befejezésére szólít fel… Szükség van egy humanitárius folyosóra, hogy az emberekhez eljussanak a kritikus orvosi ellátmányok. Szükségünk van az ellátmányra: a kórházak nem működhetnek üzemanyag és áram nélkül. Az általunk előre elhelyezett készletek már fogytán vannak, ezért szükségünk van ezekre a szállítmányokra.”

Az ENSZ humanitárius hivatalának legfrissebb beszámolója szerint a konfliktus kezdete óta közel 200 ezer ember, vagyis a lakosság közel egytizede menekült el otthonából Gázában. Volker Turk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a nemzetközi jog tiltja, hogy Izrael teljesen ostrom alá vonja a Gázai övezetet, és megfosztja a civileket a túléléshez nélkülözhetetlen javaktól.

Ennek kapcsán felszólította a feleket, hogy az emberek méltóságát és életét tiszteletben kell tartani, hangsúlyozva, hogy a feleknek hatástalanítaniuk kell a „robbanásveszélyes puskaporos hordó helyzetet”.