Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,888 $

Már 112 médiamunkás halhatott meg az izraeli-palesztin konfliktusban

Legalább 112 médiaszakember vesztette életét az elmúlt hat hónapban, amióta a Hamász támadására válaszul Izrael háborút indított a Gázai övezetben, közölte a Riporterek Határok Nélkül.

...svg content...Fotó: Izraeli katonák egy harcjárművön a Gázai övezet határkerítésénél 2024. április 7-én, a palesztinok lakta övezetben dúló háború kitörése után pontosan fél évvel. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Abir Szultan
Közel-Kelet

Kiss László

Szerkesztő

A sajtószabadsággal foglalkozó csoport szerint egyetlen más 21. századi konfliktus sem bizonyult ennyire halálosnak az újságírók számára az első hat hónap során. Az október 7-i támadásokat követően négy izraeli médiamunkást öltek meg a Hamász és az Iszlám Dzsihád fegyveresei, három libanoni riporter pedig az izraeli légicsapások során vesztette életét, miközben épp az eseményekről tudósítottak, ám ez csak néhány a halálesetek közül.

A Riporterek Határok Nélkül információi szerint az áldozatok túlnyomó többsége, 105 médiaszakember Gázában vesztette életét. Az erőszak fél évvel ezelőtt tört ki, amikor a Hamász és a vele szövetséges csoportok támadásokat hajtottak végre Dél-Izraelben. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Ennek következtében mintegy 1200-an haltak meg, és több mint 200 embert elraboltak, akik közül több tucatnyian még mindig fogságban vannak. Izrael erre válaszul nagyszabású, a Gázai övezetre összpontosító katonai műveletet indított, amely a mai napig tart, és nem látni az erőszak végét.

A Riporterek Határok Nélkül a térség veszélyessége ellenére kritizálta a média mozgásterének lesújtó helyzetét, ugyanis közlések szerint jelenleg szinte egyetlen újságíró sem léphet be Gázába tudósítás céljából, akik pedig ott vannak, azok közül szinte senkit sem engednek távozni.

A szervezet szeretné, ha a nemzetközi közösség is fellépne annak érdekében, hogy segítsen biztosítani a palesztin újságírók védelmét, és hogy megnyissák a gázai határokat, hogy a nemzetközi média is bejuthasson.

Történelmet írt a Leverkusen, veretlenül fejezték be a szezont, kikapott a Bayern München

A Bayer Leverkusen egy több mint hihetetlen szezon végén szerezte meg a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy nem kaptak ki.

Rekordszámú független jelölt indul a júniusi önkormányzati választásokon

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint a júniusi önkormányzati választáson 7680 polgármesterjelölt vesz részt, akik közül többségük, 6297 függetlenként indul.

Napokon belül ismertté válhatnak a közmédiás EP-vita részletei

A közmédia jövő héten, a pünkösdi ünnepet követően tájékoztatja az Európai Parlamenti listát állító szervezeteket az általa tervezett vita részleteiről.