Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,893 $

Joáv Galant védelmi miniszter Izrael „ellenségeinek és barátainak” üzent

Az izraeli védelmi miniszter kijelentette, országa mindent megtesz annak érdekében, hogy elérje háborús céljait Gázában.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Flash 90 pool/Sir Torem
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az izraeli háborús halottak emlékére rendezett ünnepségen szólalt fel Joáv Galant izraeli védelmi miniszter, aki Izrael „ellenségeinek és barátainak” üzenve kijelentette, Izrael mindent megtesz, ami csak szükséges, hogy elérje háborús céljait Gázában és északon – nyilvánvalóan válaszul az amerikai nyomásra, hogy állítsa le a rafahi hadműveletet.

E kijelentés azt követően hangzott el a védelmi miniszter részéről, hogy Joe Biden amerikai elnök figyelmeztette Izraelt, az Egyesült Államok leállítja a fegyverszállításokat, ha Izrael bevonul Rafahba, a Gázai övezet déli részén fekvő városba, ahol több mint egymillió kitelepített palesztin lakik. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

Galant úgy fogalmazott beszédében, „Izrael ellenségeihez és legjobb barátainkhoz egyaránt fordulok, és azt mondom, Izrael Államot nem lehet leigázni”, hangsúlyozva, hogy „erősek leszünk, el fogjuk érni a céljainkat: csapást mérünk a Hamászra, csapást mérünk a Hezbollahra, és meg fogjuk teremteni a biztonságot.”

A Reuters rámutatott, a tárcavezető megjegyzései egyértelműen aláhúzták a Biden-kormány és az izraeli kormány közötti patthelyzet mértékét. Eközben Benjamin Netanjahu miniszterelnök látványosan dacol az egyre növekvő nemzetközi nyomással, hogy egyezzen bele a tűzszünetbe.

Mint ismert, izraeli tankok a hét elején átvették az ellenőrzést az Egyiptommal közös rafahi határátkelő palesztin oldala felett, jelenleg pedig a közeli Rafah város külterületén tevékenykednek.