Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,263 $

100 ember letartóztatásával végződött egy palesztin-párti tüntetés Bostonban

Mintegy 100 személyt vettek őrizetbe a hatóságok egy palesztinbarát tüntetésen egy bostoni egyetemen, miközben a gázai konfliktus elleni tiltakozások egyre intenzívebbé válnak az amerikai egyetemeken.

...svg content...Fotó: EPA/CJ GUNTHER
Észak-Amerika

Kiss László

Szerkesztő

Az egyetemi aktivizmus jelentős növekvésének köszönhetően nagyszabású rendőri akciónak lehettek szemtanúi szombaton az egyik bostoni egyetemen, ahol mintegy 100 tüntetőt tartóztattak le az Izrael-Hamász konfliktus miatti növekvő zavargások közepette. A palesztinbarátként azonosított tüntetők egy szélesebb körű mozgalom részei voltak, amelynek során több amerikai egyetemen is hasonló tiltakozások törtek ki.

A Boston északkeleti részén, a tudományos intézményeiről, köztük a tekintélyes Harvard Egyetemről is híres városban található egyetem kénytelen volt rendőri erőket hívni a tüntetők táborának kiürítésére. Soron kívül Alaszka „rozsdásodó” folyói már az űrből is látszanak, elsavasodtak az egykor kristálytiszta vizek

Az egyetem által az X-en közzétett közlemény szerint a letartóztatottak között olyan személyek is voltak, akik nem tudták igazolni a Northeastern Egyetemhez való tartozásukat, ugyanis nem voltak hajlandóak felmutatni egyetemi igazolványukat. A közlemény kiemelte azt is, hogy a tüntetés során súlyos antiszemita megjegyzések hangzottak el, amelyek állítólag zsidó személyek elleni fenyegetéseket is tartalmaztak.

Tovább bonyolította a helyzetet, hogy az egyetem azzal vádolta meg a külső szakmai szervezőket, hogy eltérítették az eredetileg diákok által vezetett tüntetést, ami miatt a tüntetés jellege és hangneme is jelentősen megváltozott.

A New York-i Columbia Egyetem elnöke más megközelítést választott, ott ugyanis nem vonták be a New York-i rendőrséget a tüntetők kiürítéséhez, viszont kitiltották a mozgalom egyik prominens vezetőjét az egyetem területéről, miután az illető egy nyilvánosan megosztott videón cionistaellenes megjegyzéseket tett. A Northeastern University letartóztatott diákjai várhatóan belső fegyelmi eljárás alá kerülnek, bár az egyetem legutóbbi közleménye szerint nem emelnek vádat ellenük.

A Manchester United edzője azt mondja, ha kirúgják, majd máshol nyer trófeákat

Ten Hag egyelőre nem tudja, mi lesz vele, az FA-kupa megnyerését követően már nem volt olyan magabiztos, mint előtte.