Vészjósló felfedezésre jutottak az Antarktiszon

not image

Nagy Noel

2020.július.25 - 11:41

A klímaváltozás kétségtelenül az emberiség egyik, ha nem a legnagyobb kihívása napjainkban, mégsem tűnik úgy, hogy javuló tendenciára állna át a bolygó éghajlatának alakulása, melyet egyre több esemény támaszt alá.

A klímaváltozás kétségtelenül az emberiség egyik, ha nem a legnagyobb kihívása napjainkban, mégsem tűnik úgy, hogy javuló tendenciára állna át a bolygó éghajlatának alakulása, melyet egyre több esemény támaszt alá.

Szomorú és vészjósló felfedezést tettek az illetékes tudósok az Antarktiszon, a világ legnagyobb jégtáblájával rendelkező kontinensen. A jeges régió történetében most először ugyanis felfedeztek egy aktív metángáz-szivárgást a tengerfenéken, ami a tudósok szerint előfutára lehet annak, hogy a globális felmelegedés hatásai már kezdenek kicsúszni az irányításunkból.

Az Oregoni Egyetem felfedezése szerint nagyjából 9 méterrel az óceán felszíne alatt tört fel a metángáz, a Cinder Cones környéken. Azon felül, hogy oldott állapotában felfedezték a gázt a vízben, a tudósok azt is észlelték, hogy csak nagyon alacsony számban alakultak ki olyan mikróbák, amiknek a gáz elfogyasztása lenne a feladata.

Andrew Thurber, a tanulmány vezetője szerint „elképesztően aggodalomgerjesztőek” az eredmények:

„Nagyon nem jó hírek. Legalább öt évbe tellett, mire ezek a mikróbák elkezdtek formát ölteni, de még így is nagyon gyors ütemben szivárgott a metán a tengerfenékről. A metán-körforgás pont egy olyan dolog, ami miatt az egész társadalomnak aggódnia kellene”

Thurber szerint nem volt még olyan jósmodell, ami ekkora csúszásokat érzékelt volna a mikróbák fejlődésében, ezért is érdekes az új felfedezés. A tudós szerint ez nagyon szignifikáns eredmény abból a szempontból, hogy egy „nagy lyukat ki tudjunk tölteni a metán-körforgásról való megértésünkben”.

A metán a második leghatékonyabban üvegházhatású gáz, és az Antarktiszon hatalmas metántartalékok vannak, ami a jég olvadásának következtében folyamatosan szivárogni fog a levegőbe, tovább gyorsítva ezzel a globális felmelegedés folyamatait.

https://liner.hu/az-evszazad-vegere-kipusztulhatnak-a-jegesmedvek-1932362/