Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,129 $

Szaúdi szövetségi kapitány: “szenvedélyesen szeretjük a sportot”

Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit
Sport
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az elmúlt egy évben Szaúd-Arábia szemmel láthatóan arra törekedett, hogy a lehető legnagyobb hatást gyakorolja a sportra, befolyásuk pedig egyre csak növekszik szinte minden sportágban.

Szaúd-Arábia az elmúlt egy évben szinte minden sportágban igyekezett képviseltetni magát: a labdarúgásban, a golfban, a bokszban és a Forma-1-ben. Mindezt azzal koronázta meg a sivatagi királyság, hogy 2029-ben Szaúd-Arábiában rendezik az Ázsiai Téli Játékokat.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Miután a katari vb-n a válogatott győzedelmeskedett Argentína ellen, és felröppentek a pletykák, hogy az ország társrendezésében zajlik majd le a 2030-as torna, ráadásul arról is szóltak a hírek, hogy megszereznék Ronaldót egy igen borsos összegért cserébe, garantált, hogy még a vb vége után is sokan fognak beszélni Szaúd-Arábiáról.

A Szaúd-arábiai Labdarúgó Szövetség (SAFF) elnöke, Yasser Al Misehal a South China Morning Postnak nyilatkozva közölte, hogy a brutális pénzösszegeket felemésztő befektetések, mint például a LIV Golfba, a Newcastle Unitedbe és számos más projektbe történő befektetések mögött az országa “sport iránti szeretetének ápolása és hasznosítása áll”.

A sport szeretete, az olaj és a nők jogai

Noha az elnök a sport szeretetéről beszél, az ezen rendkívül drága projekteket az olajból származó vagyonból finanszírozzák, az ország kritikusai pedig nem hunynak szemet a rezsim ellenségeinek meggyilkolása, a nők jogainak sárba tiprása és a szeptember 11-i terrortámadások felett.

“Szenvedélyesen szeretjük a sportot, és keményen dolgozunk azon, hogy népünket egészségesebb életmódra ösztönözzük. Tudjuk, hogy mi és más sportszervezetek milyen munkát végzünk, és mennyire összpontosítunk a sport népszerűsítésére. Nem tudok felelősséget vállalni azért, hogy mások mit gondolnak rólunk; csak azt tudom, hogy minden munkánk Szaúd-Arábián belül összpontosul”

– közölte a szövetségi elnök.

Állítása szerint a nők részvétele a sportban az elmúlt években 150 százalékkal nőtt, hozzátéve, hogy van egy külön részlegük, mely kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy az országban “minden nőnek és lánynak lehetőséget adjanak arra, hogy focizhassanak”.

Közlése szerint a nők “kulcsszerepet játszanak a sportág átalakulásában”, ezzel együtt pedig visszautasította azon felvetést, hogy a szaúdi társadalom beállítottsága akadályozná a nők érvényesülését a sportban. A vb katari megrendezése, illetve a szaúdi befektetés az angol Premier League-be és a golfban azonban inkább arra világít rá, hogy a politika egyre nagyobb befolyással van a sportra.