Mutatjuk, milyen vakcinák érhetők el, és miként lehet hozzájuk jutni

Fotó: MTI/Balázs Attila
not image

Borbély Fanni

2021.május.6 - 21:55

Jelenleg hat oltóanyag elérhető Magyarországon, azonban nem mindegyik alkalmas minden korosztály számára, ezen felül a nyugati és a keleti vakcinák között is válogathatunk.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján hangzott el, hogy ismét egy nagyobb mennyiségű vakcinaszállítmány érkezett az országba, Gulyás Gergely pedig újabb információkat osztott meg a kormányinfón a Pfizer érkező vakcináival kapcsolatban.

Íme, ezek az elérhető oltóanyagok jelenleg Magyarországon:

Sinopharm: 600 ezer plusz 400 ezer érkezett az elmúlt két héten, oltópontokon, online időpontfoglalás esetén hozzáférhető oltás

AstraZeneca: 343 200 darab érkezett a közelmúltban, oltópontokon, online időpontfoglalás esetén hozzáférhető oltás

Szputnyik V: 480 ezer oltás érkezett a napokban, oltópontokon, online időpontfoglalás esetén hozzáférhető oltás

Moderna: a múlt heti több mint 82 ezer után a csütörtöki szállítmány 68 400 adag, ebből a szociális intézmények részére biztosítanak oltóanyagot (6 ezer adag) azoknak, akik valamiért még nem részesültek benne. A fennmaradó részt második körös oltásokra teszik félre, illetve háziorvosok használhatják fel prioritási sorrend szerint (30 ezer adag)

Janssen: a vidéket járó oltóbuszokon hozzáférhető oltóanyag, ennek technikai oka van, egyadagos oltás lévén a helyszínre nem kell visszatérniük az oltóbuszoknak. (Jövő héttől háziorvosok is kapnak majd az új szállítmányból.)

Pfizer/BioNTech: 355 ezer dózis érkezett, ezek egy részét azonban második körös oltásra félretették, másik részük a 16-18 éves diákoknak jut (körülbelül 130 ezer), akiket jövő héttől oltanak, péntek éjfélig kérik őket regisztrációra a Vakcinainfón. A Pfizer oltásaiból jutott a múlt pénteki egynapos, rendkívüli oltási kampányra is, mintegy 100 ezer darab.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter megosztotta, ezen a héten nem érkezik nagyobb szállítmány, azonban a jövő héttől már átlagosan heti szinten számíthatunk 120-180 ezer olyan oltóanyag a Moderna és a Pfizer vakcináiból, melyek alkalmasak az első dózisok beadására.

A miniszter ismételten kiemelte, a Magyarországon jelenleg elérhető oltóanyagok mindegyike biztonsággal alkalmazható, és hatékony – írja az Infostart.