Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,91 Ft
Euró
395,73 Ft
Font
468,43 Ft
Bitcoin
66,016 $

Minden második fiatal úgy érzi, hogy bármikor elveszítheti az állását

Emellett a 19–29 éves dolgozó fiatalok között tízből négyen érzik megbecsültnek magukat.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A K&H ifjúsági indexe szerint az állásukat kifejezetten stabilnak tartó fiatalok (19-29 évesek) aránya az idei első negyedévben 20%-os volt, további 27% pedig úgy nyilatkozott, hogy „inkább stabil”. Tehát az érintettek kevesebb mint fele, 47%-a tartja elég stabilnak a munkahelyét. Ez az alacsony arány megfelel az előző negyedévek eredményének, hosszabb távon, 2021 vége óta viszont már gyengébb értéket jelent – teszik hozzá.

A felmérés szerint a 2010-es évek végén rendre sokkal jobb eredmények születtek: rendszeresen előfordultak 60% feletti negyedévek, két alkalommal, 2017 végén és 2020 második negyedévében pedig még 70%-ot meghaladó értéket is láthatunk. A mostani kutatás eredményei alapján a dolgozó fiatalok 39%-a szerint a helyzete nem különösebben stabil, de nem is instabil. Több mint 14%-uk azonban labilisnak mondta a munkahelyét, azaz tartanak annak elvesztésétől. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

A munkahelyi megbecsültséget illetően pedig a fiatalok mindössze 38%-a adta azt a választ, hogy szerinte fontosnak tartják az adott munkáját, bár ez megfelel az előző negyedévekben mért eredménynek. A felmérés 2012-es indulása óta eltelt időszak első harmadában ennél gyengébb eredmények születtek, 2017 közepéig pedig jellemzően 40% alatti értékek – jegyzi meg a K&H. A 2019-es és a 2020-as év végén, majd 2021 elején 46–49%-os mutatót is mértek.

Az Index szerint utóbbiak számítanak a csúcsértéknek, de az is látszik a hosszú távú adatokból, hogy a fiataloknak kevesebb mint a fele érez valódi megbecsültséget, ami nem túl jó hír. Egyébként korábban azt is megírtuk, hogy egy tanulmány szerint nagyobb eséllyel kerülik el az iskolát azok a kamaszok, akik sokat interneteznek, de a betegségből adódó hiányzások száma is nagyobb az ő köreikben, ez pedig eléggé aggasztó.

Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy egy kutatásában olyan kérdésekre keresték a választ, miszerint többet ér-e az influenszer szava a szülőkénél, illetve lehet-e példakép egy influenszer. Erre vonatkozóan érdekes dolgok derültek ki, de az is megmutatkozott, hogy a fiatalok több mint kétharmada követ influenszereket, 59%-uk többet is. Különbség mutatkozik azonban a nemek tekintetében, a lányok csaknem háromnegyede követő, és jellemzően több influenszert is követnek, mint a fiúk.