Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,18 Ft
Euró
394,96 Ft
Font
466,87 Ft
Bitcoin
60,211 $

Szlávik János szerint újabb világjárványra készülhetünk

Nem a koronavírus indul újabb pusztító világkörüli útra, egy másik masszív kockázatot jelentő vírusról van szó.

...svg content...Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke és Szlávik János infektológus egy kerekasztal beszélgetésen tárgyalta a járványok történelmi és jelenkori kihívásait. Hankó Zoltán hangsúlyozta, noha a járványok mindig is részei voltak az emberiség történetének, a középkori pusztítások mértékét nem érték el a modern korban.

Ennek kapcsán Szlávik János rámutatott, a világban jelenleg is több tízezer vírus létezik, melyek potenciálisan világjárványt okozhatnak, kiemelve, hogy ez alapján biztosra vehető, hogy lesznek még további járványok: Soron kívül Nyomozást indított a rendőrség a Vígszínházban történt baleset ügyében

„Senki nem gondolta volna, hogy egy egyszerű náthavírus több millió ember halálát okozza. A Földön több tízezer olyan vírus létezik, amiből hasonló világszintű pandémia alakulhatna ki. Egészen biztosan lesz következő járvány, kérdés hogy az emberiség meg tudja-e akadályozni, hogy a koronavírushoz hasonló mértékű legyen.”

Az infektológus szakember azt is elárulta, hogy jelenleg a madárinfluenza vírus tekinthető legnagyobb kockázatnak egy lehetséges világjárvány szempontjából. A szakember elmondta, noha már létezik védőoltás az állatról emberre terjedő madárinfluenza ellen, az emberről emberre történő terjedés esetén ez jelentene megoldást – számolt be az Index.

Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet szombaton

A 2024 MK csillagászati szempontból rendkívül közel, de biztonságos távolságban fog elhaladni.