Gulyás elmondta, várhatóan mikor érjük el az ötmillió beoltottat

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Borbély Fanni

2021.április.30 - 06:35

A mai kormányinfón több fontos információ is elhangzott, többek közt az oltási terv üteméről, az oltási hajlandóság növeléséről, a diplomaták oltásáról, és a közelgő labdarúgó EB-ről is.

Mivel jelenleg elegendő oltóanyag áll rendelkezésre Magyarországon, felmerült egy olyan kérdés is, hogy várhatóan mikor fogjuk elérni az 5-6-7 milliós átoltottságot, melyre Gulyás Gergely a következő választ adta:

“Nehéz a jövőre vonatkozó pontos becslést mondani, hiszen ez attól is függ, hogy mennyien regisztrálnak, ne felejtsük el, hogy pillanatnyilag a regisztráltak száma még nem érte el az 5 milliót, talán 4,5-4,6 millió körül lehetünk, úgyhogy innentől ez már regisztráció függő is.”

Gulyás hozzátette, azok, akik regisztrálnak és a felkínált oltóanyaggal beoltatják magukat, akkor akár 10 napon belül is elérhető az ötmilliós szám, azonban ha a felkínált vakcinát sokan nem fogadják el, úgy akár újabb 10 nappal számolhatunk a célszám eléréséhez.

Az oltási hajlandóság növelésére vonatkozóan Gulyás jelezte, hogy jelenleg is folyik a kormány kampánya, ahol ismert közéleti személyek buzdítják a lakosságot az oltásra, hiszen kiemelt jelentőségű, hogy mindenki beoltassa magát, a miniszter jelezte, mindent megtesznek azért, hogy egyre több ember kötelezze el magát az oltás mellett.

A miniszter a közelgő labdarúgó EB-vel kapcsolatban is megszólalt, mivel az Európai Labdarúgó Szövetség hivatalos tájékoztató oldalán is szerepel, hogy a Magyarországra látogató külföldi szurkolóktól csupán egy negatív PCR-tesztet kérnek majd, míg a magyarok csak védettségi igazolvány felmutatásával vehetnek részt a mérkőzéseken.

Gulyás erre úgy reagált, ez nem kettős mérce, a döntést pedig azzal indokolta, hogy nálunk kiemelkedően jó ütemben haladnak az oltások, míg más országokban sajnos nem így van. Éppen ezért a miniszter szerint nem lenne reális elvárni az oltást olyan országok lakóitól, akiknél nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag.

A miniszter hozzátette: reményei szerint június 15-re (amikor elkezdődnének a mérkőzések) már mindenki megkaphatná az oltást, de ehhez az is szükséges, hogy az a 8 millió jogosult Magyarországon regisztráljon az oltásra, és fogadja el a felkínált oltóanyagot.

Az oltópontok zsúfoltságával kapcsolatban Gulyás elmondta, minden szervező azon van, hogy a lehetőségekhez mérten a legoptimálisabb környezetet alakítsák ki az oltópontokon, ezzel is elkerülve a tömeget. Az oltás után jegyzett megbetegedésekkel kapcsolatban a miniszter megosztotta, hogy az adatok alapján az oltást követő megbetegedések száma közel ezrelékére csökkent, mely egy igazán jó hír, hiszen ez azt jelenti, hogy a vakcinák hatásosak.

A diplomaták oltásával kapcsolatban a miniszter elmondta, az érintettek oltása április közepén kezdődött meg, ám már ezt követően megkapta oltását az amerikai, a kínai, az orosz, és a brit nagykövet is, Gulyás pedig azzal indokolta a prioritást élvező diplomaták oltását, hogy mivel ezekből az országokból kaptunk oltóanyagot, őket oltottuk be először.

A Magyarországon tartózkodó, de TAJ-számmal nem rendelkező külföldiek oltásáról a miniszter azt mondta, május 1-jétől számukra is lesz lehetőség regisztrálni az oltásra, mivel a nyájimmunitás eléréséhez mindenkit be kell oltani, aki az országban tartózkodik.

Arra a kérdésre, hogy a rendezvényeken és sporteseményeken miért nem kell majd maszkot viselniük a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek, Gulyás úgy reagált, az oltási igazolvány jó esetben 7-10 nappal az első dózis beadása után érkezik meg, s kiemelte, az immunitás mértéke folyamatosan növekszik, tehát az első adag után is rendelkeznek védettséggel az oltottak, ez az arány pedig az idő múlásával egyre csak növekszik.