Mentális leépülést okozhat a koronavírus-fertőzés

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 11. - 00:09

Egyre többen jelennek meg kezelőorvosaiknál szellemi leépülésre utaló panaszokkal, melyeket valószínűleg az elhúzódó covid-fertőzés okozhat.

A Financial Times beszámolójából megtudhattuk, korántsem számít ritka jelenségnek a koronavírus-fertőzésen átesett személyek mentális zavarokkal való küzdelme, ami sajnos folyamatos orvosi kezelést igényel.

Az időskori elbutulással, vagyis demenciával már évtizedek óta harcolnak a szakemberek, és bár a kialakulásának valódi okait még nem tudták kideríteni, az évente 80 millió ember lelki összeomlásáért felelős betegségről megállapították, a koronavírus-fertőzöttek esetén hamarabb előjöhet.

Az Alzheimer’s Disease International szervezet legutóbbi tanulmányában éppen erre a tendenciára hívta fel a figyelmet Alireza Atri ideggyógyász professzor:

Tudjuk, hogy bármi, ami rombolja az emberek megértő és felismerő képességét, illetve ellenálló-képességét ezek romlásával szemben hozzájárulhat a szellemi leépüléshez. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a koronavírus-betegség hosszú távon károsíthatja az emberei agyat. Hasonló biokémiai folyamatokat figyeltek meg koronavírus-betegen és Alzheimer-kórtól szenvedő embereken.”