Demenciához vezethet a mértéktelen kávéfogyasztás

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 24. - 05:45

Ha naponta hat csészénél több kávét iszunk meg, azzal megnövelhetjük az időskori elbutulásra való hajlam kialakulásának esélyét.

A University of South Australia kutatói összesen 17 702 önkéntesen végeztek el egy átfogó vizsgálatot, az érintett résztvevők mind egy szálig a brit biobank projektjéhez tartoztak.

A tudósok kiderítették, hogy azoknál a személyeknél, akik magas koncentrációban fogyasztottak kávét, 53 százaléknál nagyobb eséllyel alakult ki a demencia, valamint rájöttek arra is, hogy az agyvérzés rizikója egyaránt megemelkedett.

Ezen felül nemcsak a demencia, hanem további neurodegeneratív és testi elváltozással járó betegségek is fenyegethetik a túlzott koffeinfogyasztókat, ami nem jó hír azok számára, akik kedvelik a hangulatserkentő italokat.

Kitty Pham, a tanulmány főszerzője elmondta, az összes lehetőséget figyelembe véve kijelenthető, hogy a túlzott kávéfogyasztás az agykapacitás csökkenéséhez vezethet, így lényegében napi hat csésze koffeintartalmú ital megivásával olyan elváltozásokat idézhetünk elő szervezetünkben, mint például a demencia vagy a stroke.

Mindezek ellenére rengeteg kutatás született azzal kapcsolatban is, hogy a kávénak és a csokoládénak jótékony hatásai vannak, ezek azonban egyelőre eltörpülnek amellett, ha valaki korlátlan mennyiségben fogyassza őket.

Egyelőre nem tudni, miért korrelál a kávéfogyasztás a demenciával és az agyvérzéssel, az erre irányuló vizsgálatok már megkezdődtek, addig azonban nem szükséges leállnunk a kávézásról, elég csupán, ha mérsékelt ütemben elégítjük ki koffeinvágyunkat.