Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

Holdról szakadhatott ki az aszteroida, ami hamarosan földközelségbe kerülhet

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. november 12. - 17:03

Kutatók nem mindennapi felfedezést tettek, bebizonyították ugyanis, hogy a Naprendszerben keringő Kamo’oalewa névre keresztelt űrszikla lényegében ugyanolyan pályán repked, mint a Hold.

A 2016-ban felfedezett aszteroida 40 méteres átmérővel rendelkezik, és minden 28. percben megfordul a saját tengelye körül. Gyakorlatilag a Nap körül kering, azonban a pályája gyakran keresztezi a Földet is, ezért olyan, mintha egyszerre két égitest vonzásában lenne.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

Az Arizonai Egyetem csillagászai a Nagy Binokuláris Teleszkóp (LBT) és a Lowell Felfedező Teleszkóp (LDT) segítségével idén tüzetesebben górcső alá vették a furcsán viselkedő kozmikus szikladarabot.

Az asztronómusok lemérték az objektum spektrumát, vagyis azokat a fénysugármintákat, amelyek a felszínéről való visszaverődések után az űrteleszkópok detektálni tudtak, így sikerült kimutatni, hogy pontosan milyen anyagokból tevődik össze.

Rájöttek, hogy nem egy átlagos aszteroidáról van szó, mivel a Holddal szinte teljesen megegyező összetétele van; a kőzetek ugyanazokat a mintázatokat mutatják, mint amilyeneket Földünk hűséges követőjén azonosítottunk az elmúlt évtizedek során.

A Kamo’oalewa tehát nem más, mint egy Holdról kiszakadt kőzetdarab, ami az évmilliók során gömbölydeddé változott, miközben minimálisan tért csak le eredeti pályájáról – ez magyarázza, hogy egyszerre kering a Föld és a Nap körül is.

Szerencsére becsapódástól nem kell tartanunk, viszont a kutatók figyelmeztettek, nem szabad félvállról vennünk az égitestet, hiszen megállapították, hogy már ebben az évszázadban közel kerülhet a bolygónkhoz, így érdemes figyelemmel követni a mozgását.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.