Novemberben indul a NASA aszteroida-eltérítési missziója

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. november 6. - 07:23

Speciális küldetést indít el az amerikai űrügynökség novemberben, a misszió célja a potenciálisan veszélyes aszteroidák eltérítésének vizsgálata lesz.

A Double Asteroid Redirection Test (DART) névre keresztelt misszió kitűzött célja, hogy egy kisbolygó holdjába csapódva felgyorsítsa az égitestet, ezáltal módosítva a mozgását, így eltéríthetik eredeti röppályájáról – írta a Space.com magazin.

A csillagászok folyamatosan kémlelik az eget új, a Földre potenciálisan veszélyes aszteroidák és üstökösök után kutatva, egyelőre azonban nem találtak egyetlen olyan objektumot sem, ami előidézhetne egy dinoszauruszok kipusztulását okozó kataklizmához hasonló apokalipszist.

A 330 millió dollárt kóstáló DART-projekthez tartozó űrszondát és műszereket leghamarabb november 23-án lőhetik ki az univerzumba, és ha minden a tervek szerint halad, 2022 őszén érhetik el a 780 méter széles Didymos kisbolygót és 160 méter átmerőjű holdját, a Dimorphost.

Ha a DART becsapódása sikerrel végződik, akkor megközelítőleg 73 másodperccel gyorsíthatják fel a Dimorphos 12 órás pályáját, ezáltal pedig elérhetik, hogy kitérjen eredeti mozgásirányából.

A DART-program keretében egy műhold is kísérni fogja az eltérítést biztosító rendszert, ami valós időben követi majd, mi történt a holddal, ezen felül fényképeket és videókat készíthet róla, amiket a földi irányítóközpontba küldhet.