Földönkívüli vírusokat rejthetnek a Naprendszer bolygói

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 10. - 10:12

Ha sikerülne rálelni a földönkívüli élet nyomaira, korántsem biztos, hogy húsvér, humanoid lényekkel találhatjuk szemben magunkat, sokkal inkább mikroorganizmusokról lehet szó, amelyek komoly fenyegetést jelenthetnek az emberiség számára.

Az Arizonai Állami Egyetem asztrobiológus professzora, Paul Davies a The Guardian hírportálnak adott interjújában elmondta, a vírusok az élet alapvető összetevői, ezért ha valaha is rábukkanunk a földönkívüli élet nyomaira, köztük lesznek ezek a parányi, genetikai információkat hordozó és azokat módosító kórokozók is.

Davies úgy gondolja, a vírusok a biológiai ökoszisztéma esszenciális komponensei még úgy is, hogy valójában képtelenek gazdatest nélkül létezni. Állítását arra alapozza, hogy a vírusok állandó örökítőanyag-módosításukkal előrelendítették az evolúciós folyamatokat, így kulcsfontosságú szerepet töltöttek be a biodiverzitás kialakulásában is.

A Naprendszer bolygóin és holdjain fagyott állapotban rengeteg kórokozó lehet, amelyekről szinte semmit sem tudunk, így elképzelhető, a 21. század végén az intergalaktikus felfedezőkörutak cseppet sem lesznek biztonságosak.

A veszélyes vírusok szinte pillanatok alatt képesek alkalmazkodni a gazdatest szervezetéhez. Ha valóban léteznek ezek a földönkívüli patogének, jó eséllyel az emberek egészségét is fenyegethetik” – magyarázta a szakember.

Természetesen ezek a hipotézisek pusztán feltételezések, hiszen eddig még egyszer sem sikerült földönkívüli élet nyomaira bukkannunk sem a Naprendszerben, sem azon túl, bár ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ez a helyzet ne változna.

Davies szerint az intelligens létformák az emberekhez hasonlóan képtelenek túlélni a súlytalanság és a vákuum állapotát, ezért minden bizonnyal a földi időjáráshoz és ökoszisztémához hasonló környezetben élhetnek.