Clouds
21 Budapest
Dollár
345,38 Ft
Euró
370,54 Ft
Font
432,02 Ft
Bitcoin
26,936 $
Fotó: Unsplash
Külföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Nem sokkal azután, hogy dél-koreai és japán oldalról bejelentették, Észak-Korea újabb rakétatesztet hajtott végre a térségben, hivatalos reakció született az északiak részéről.

Mint ismeretes, ezen a héten újabb rakétatesztet abszolvált Észak-Korea, ami minden bizonnyal nem az utolsó ilyen akciójuk. Az elmúlt időszakban sorra hajtja végre az ezekhez hasonló teszteket az elzárt ázsiai ország, ami aggodalomra ad okot Japán, Dél-Korea és a szövetséges Egyesült Államok részéről.

Soron kívül Eddig 425 897-en kapták meg a negyedik covid elleni oltásukat Magyarországon

Észak-Korea most bejelentette, egy új ballisztikus rakétát tesztelt, amit tengeralattjáróról indítottak útjára – írja a CNN a KCNA állami hírügynökség jelentésére hivatkozván. A KCNA szerint a tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát (SLBM) a „8.24 Yongung” névre keresztelt tengeralattjáróról indították.

Ez ugyanaz a tengeralattjáró, amivel 2016-ban Észak-Korea az első SLBM rakétáját tesztelte. Kiderült, hogy ez már egy sokkal fejlettebb technikát tartalmaz, amely nagyban hozzájárul az ország védelmi szintjének növeléséhez, illetve a haditengerészet víz alatti műveleti képességének fokozásához.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán zárt ülést tart, hogy megvitassa a legutóbbi kísérletet, miközben Észak-Korea papíron nem tesztelhetne ballisztikus rakétákat és nukleáris fegyvereket. Észak-Korea közölte, nem készülnek háborúra, de készek megvédeni magukat, mivel úgy érzik, az Egyesült Államok szándékai ellenségesek, és Dél-Korea folyamatos hadgyakorlatokat tart.

Észak-Korea ezekkel a rakétákkal már képes lehet kijátszani Dél-Korea és Japán védelmi rendszerét, ami újabb aggodalomra adhat okot. Szakértői vélemények szerint Észak-Korea gyenge láncszemét a tengeralattjárók adják, amik hatalmas technikai kihívást jelentenek számára, és ebben nem vehetik fel a versenyt a riválisokkal.

Ezek a tengeralattjárók korszerűtlenek, különösen az Egyesült Államok rendszereihez képest, akik sokkal fejlettebb technikával dolgoznak, így Észak-Korea hiába rendelkezik fejlett rakétákkal, azokból nem tudják kihozni a maximumot.

Észak-Korea az elmúlt hetekben felgyorsította a fegyverkísérleti programját, amelynek részeként szeptember hónap végén egy új hiperszonikus rakétát is tesztelés alá vontak. Az Egyesült Államok elítéli ezeket az akciókat, és ismét felszólította Észak-Koreát, hogy tartózkodjanak a további destabilizáló akcióktól, hangsúlyozván, továbbra is maximálisan elkötelezettek Dél-Korea és Japán védelme mellett.