Észak-Korea nem akar háborút, de készek megvédeni magukat

Fotó: Unsplash
not image

Hujber Dávid

2021. október 12. - 06:23

Észak-Korea első embere kitart amellett, hogy szükséges a részükről a fegyverkezés, miután ellenséges viselkedést tapasztalnak az Egyesült Államok és a szomszédos Dél-Korea részéről.

Kim Dzsong Un Észak-Korea legnagyobb rakétái mellett állva beszélt arról, hogy országa fegyverfejlesztése igenis szükséges az Egyesült Államok ellenséges politikája miatt, illetve a dél-koreai haderőfejlesztésre reagálván – írja a Global News.

Az állami média által közzétett hírek szerint Phenjan csak önvédelemből növeli a haderejét, és nem annak érdekében teszi ezt, hogy háborút indítson. Kim Dzsong Un a beszédét szándékosan Észak-Korea legkülönbözőbb fegyverei társaságában tartotta meg, köztük a ballisztikus rakétákkal.

A legnagyobb ballisztikus rakéta is jelen volt az állami eseményen, amit még tavaly októberben prezentáltak egy nagy bemutatón, de egyelőre nem hajtottak végre próbakilövést vele.

Kim Dzsong Un hangsúlyozta, nem a háborúról tárgyalnak, hanem inkább arról, hogy megelőzzék azt, és csak amiatt növelik a haderejüket a különböző fejlesztésekkel, hogy magukat védjék.

Az jól látható, hogy az elmúlt időszakban az északi és a déli szomszédok nagy fejlesztésekbe kezdtek, mindkét fél egyre fejlettebb rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat és más hardvereket tesztel.

Dél-Korea például nemrég tesztelte az első tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétáját, de emellett más jelentős fegyverek fejlesztését is tervezi, köztük repülőgép-hordozókkal, miközben amerikai gyártmányú F-35-ös lopakodó vadászgépeket vásároltak.

Észak-Korea folytatja a rakétaprogramját, és egyes elemzők szerint a vezetés zöld jelzést adott fő atomreaktorának jelentős bővítésére, amelyet atombombák üzemanyagának előállítására használhatnak.

Az Egyesült Államok kijelentette, bármikor hajlandó diplomáciai tárgyalásokat folytatni Észak-Korával, akik azonban addig a pontig nem érdekeltek ebben, amíg Washington folyatja a jelenlegi politikáját és szankcionálja őket, illetve katonai műveleteket hajt végre Dél-Koreában.

Dél-Korea nemzetbiztonsági tanácsadója, Szuh Hoon várhatóan ma Washingtonban találkozik amerikai kollégájával, Jake Sullivannel, hogy Észak-Koreáról tárgyaljanak.