Részletek Észak-Korea újabb rakétatesztjéről, miközben Dél-Korea új tengeralattjáróval operál

Fotó: Pixabay
not image

Hujber Dávid

2021. szeptember 28. - 07:51

Az eddigi információk szerint Észak-Korea egy újabb rakétatesztet bonyolított le, szinte egy időben Dél-Korea új tengeralattjárójának felavatásával.

Mint arról korábban beszámoltunk, Észak-Korea kedd reggel újabb rakétatesztet hajthatott végre. Az ismeretlen objektumot a Koreai-félsziget keleti partjainál lévő vizekre lőtték ki. Feltehetően egy rövid hatótávolságú rakétáról van szó, sokkal többet nem tudni róla.

Érdekesség viszont, hogy néhány órával azelőtt Szöulnak egy új tengeralattjáró vízre bocsátásra kellett volna készülnie. A dél-koreai védelmi minisztérium szerint Észak-Korea tesztjei sajnálatosak, mert ez egy olyan időszakban történt, amikor a Koreai-félsziget politikai stabilitása nagyon kritikus szinten mozog.

Dél-Korea a tervek szerint kedden bocsátotta volna vízre a legújabb tengeralattjáróját, a 3000 tonnás Shin Chae-ho névre keresztelt fejlesztését, ami 83,5 méter hosszú. A tengeralattjáró amiatt is különleges, mert az teljes mértékben dél-koreai fejlesztés, abban nem vett részt más ország, így a szövetséges USA sem.

Osztálya harmadik tengeralattjárója ez, melyről a koreai hadsereg képes ballisztikus rakéták kilövésére, amiket szeptember 16-án sikeresen teszteltek. Ezelőtt a világon csak hat olyan hadsereg volt, mely sikeresen tesztelt egy ilyen rakétaindítást egy tengeralattjáróról.

A hivatalos tájékoztatás szerint a legújabb tengeralattjáró csak 2024-ben csatlakozik a flottához, miután további fejlesztéseken és tengeri teszteken esik át. A monstrum összesen 50 ember befogadására lesz képes, és közel három hétig tud víz alatt maradni – írja a CNN.