Észak-Korea újabb rakétatesztet hajthatott végre, Dél-Korea is aggódik

Fotó: Pixabay
not image

Hujber Dávid

2021. szeptember 28. - 06:00

Észak-Korea feltehetően egy rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki a Korea-félsziget keleti partjainál lévő vizekre, amiről a dél-koreai tisztviselők számoltak be.

A CNN a cikkében arról ír, hogy a feltételezett rakétát helyi idő szerint kedd reggel, 6 óra 40 perc körül lőtték ki. Dél-Korea a közleményében hozzáteszi, hadserege készenléti állapotban van az esetleges további kilövések miatt.

A közleményben foglaltak szerint a dél-koreai hírszerző hatóságok és az Egyesült Államok, Dél-Korea nagy szövetségese már elemzik a helyzetet. Az amerikai hadsereg az észlelt rakétakilövést követően konzultálni kezdett a szövetségeseivel és partnereivel, hogy elemezni tudják a helyzetet.

Az amerikai hadsereg azt mondta, bár úgy értékelik, hogy ez az esemény nem jelent közvetlen fenyegetést rájuk, illetve a szövetségeseire, a rakétakilövés rávilágít Észak-Korea tiltott fegyverprogramjának destabilizáló hatására.

A megállapodás szerint Észak-Korea nem használhat ballisztikus rakétákat és nukleáris fegyvereket, tesztelés céljából sem, ám korábban ezt mégis megtették, ami nem maradt következmény nélkül, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal illette őket.

Ha megerősítést nyer, hogy ez egy újabb rakétakilövés volt Észak-Korea részéről, akkor egy hónapon belül ez már a harmadik ilyen esemény lenne. Szeptember 11-én és 12-én az ország megerősítette, hogy nagy hatótávolságú cirkálórakétákat tesztelt, majd szeptember 16-én ismét, akárcsak Dél-Korea, ami egyfajta válaszlépés lehetett.

Dróntámadást semlegesítettek egy szíriai orosz katonai légibázisnál

Észak-Koreának nem tetszik, hogy hozzájuk közel tartanak hadgyakorlatot az amerikai haderők, és készek megvédeni magukat, illetve bármikor válaszolni erre. Amerika már többször kezdeményezett tárgyalásokat Észak-Koreával az aggasztó helyzet miatt, mert szeretnék, ha a vezetőség teljes mértékben felhagyna a nukleáris arzenáljának használatával a Koreai-félszigeten, és világosan kifejtették, nincsenek ellenséges szándékaik velük szemben.

Amerika kiemelte, készen állnak ezen párbeszédek megnyitására, de ehhez mindkét félre szükség lenne, és Észak-Korea továbbra sem nyitotta meg kapuit ebben az irányban, hanem helyette rakétateszteket folytat.