Clouds
21 Budapest
Dollár
366,33 Ft
Euró
393,42 Ft
Font
441,36 Ft
Bitcoin
23,003 $

Ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea vasárnap

Fotó: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. november 19-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke a lányával megnéz egy Hvaszong-17-es interkontinentális ballisztikus rakétával végrehajtott kísérletet a phenjani nemzetközi repülőtéren 2022. november 18-án. Ezen a napon Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki Japán felé. Japán források szerint a rakéta körülbelül 210 kilométerre Hokkaido szigetétől csapódott be a tengerbe. MTI/EPA/KCNA
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Újabb és újabb rakétákat enged fel a levegőbe Észak-Korea, legutóbb vasárnap tette ezt meg, amiről a dél-koreai hadsereg is beszámolt.

Toshiro Ino japán védelmi miniszterhelyettes azt mondta, Észak-Korea ballisztikus rakétákat lőtt ki vasárnap, melyek a jelek szerint Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül csapódtak be. A rakéták 550 kilométeres magasságig repültek, miközben 250 kilométert tettek meg.

Erről a japán védelmi minisztérium számolt be a kilövést követően. Egyelőre nem érkezett jelentés károkról, valószínűleg ezek a rakéták a vízbe csapódtak, nem találtak el vele egy esetlegesen közelben lévő hajót sem.

Az észak-koreai rakétakísérletet azután hajtották végre, hogy a rezsim egy nagy tolóerejű szilárd hajtóanyaggal hajtott hajtóművet tesztelt, ami szakértők szerint lehetővé teszi, hogy ezen ballisztikus rakétákat gyorsabban indítsák el, illetve könnyebben hordozzák azokat.

A tesztet csütörtökön hajtották végre Kim Dzsong Un, Észak-Korea első embere jelenlétében, aki általában ott van a nagyobb, fontosabb teszteken. Az elzárt ázsiai ország soha ezelőtt nem abszolvált ennyi rakétatesztet, mint idén, ráadásul egy olyan rakétát is felküldtek, amivel képesek lennének elérni az amerikai partokat – írja a CNA.

Hiába a nemzetközi tiltások és szankciók, Észak-Korea folytatja az illegális fegyverkezést és teszteléseket. Novemberben emelkedett a levegőbe az a ICBM rakéta, ami a japánok szerint elegendő hatótávolsággal bírt ahhoz, hogy elérje az USA szárazföldjét. A rakéta végül 200 kilométerre landolt Japántól, mely nagy felháborodást okozott.

Japán pénteken mutatta be a legújabb haderő-fejlesztését, ami az ország történetében a második világháború óta a legnagyobb. Egy 320 milliárd dolláros csomagról van szó, aminek részeként olyan rakétákat vásárolnak, melyekkel adott esetben válaszolni tudnának Kínának.