Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,30 Ft
Euró
392,49 Ft
Font
458,23 Ft
Bitcoin
61,622 $

Észak-Korea pénteken újabb cirkálórakétákat lőtt ki

Észak-Korea folytatja az új cirkálórakétái tesztelését, közvetlen a hétvége előtt is végrehajtottak egy kilövést.

Fotó: EPA/JEON HEON-KYUN
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Észak-Korea az elmúlt napokban különösen aktív volt, sorra hajtotta végre a különböző kilövéseit. Eddig javarészt ballisztikus rakétákat tesztelt, az ENSZ tiltásának ellenére is, míg mostanában az új cirkálórakétáikat tesztelik. Sőt, többek között egy új atom-tengeralattjáró is készül, aminek megépítését személyesen Kim Dzsong Un vezető felügyel.

A pénteki napot is rakétakilövéssel kezdte Észak-Korea, több cirkálórakétát küldtek fel a levegőbe, amik a Nyugati-tengerbe csapódtak. Erről a dél-koreai hadsereg számolt be, miközben Kim fokozza a háború előkészületeket, mert úgy érzik, egy inváziót készíthet elő ellene Dél-Korea és az USA, amit mindkét ország kategorikusan tagad. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

Délelőtt 11 óra körül több azonosítatlan cirkálórakéta kilövését észlelte a dél-koreai vezérkar. Arról nem érkezett jelentés, hogy lettek volna hajók a becsapódás közelében, amire Észak-Korea is figyelmet fordíthat, elkerülvén az esetleges eszkalációt. A dél-koreai hadsereg a történtek miatt ismét szoros megfigyelés alá vette a helyzetet az USA-val.

A pénteki kilövés három nappal azt követően történt, hogy az atomfegyvereket is birtokló Észak-Korea egy stratégiai cirkálórakéta kilövését hajtotta végre. Phenjan állítása szerint nemrég egy víz alatti nukleáris fegyverrendszert is tesztelt, illetve egy szilárd hajtóanyagú hiperszonikus ballisztikus rakétát – írja a CNA.

Kim egyik nagy terve, hogy ütőképes hadiflottát hozzon létre a vízen. Tavaly ugyan azt nyilatkozták, vízre bocsátották az első taktikai atomtámadó tengeralattjárójukat, a dél-koreai hadsereg úgy látta, az nem tűnt működőképesnek. Elemzők szerint egy eredetileg az 50-es években tervezett dízel-elektromos tengeralattjárót alakítottak át az észak-koreai mérnökök, tehát valószínűleg nem egy szupermodern fegyverről van szó.