Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,69 Ft
Euró
393,73 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
66,506 $

Új stratégiai cirkálórakétával üzengethet Észak-Korea

Észak-Korea közölte, szerdán tesztelte az új stratégiai cirkálórakétáját, ami az egyik legújabb fejlesztése az elzárt ázsiai országnak.

Fotó: Unsplash/Micha Brändli
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Mint ismeretes, újabb rakétakilövéssel riogatta Észak-Korea a Koreai-félszigeten élőket, jelezvén, folytatják a fegyverkezést. Egy ideje atomhatalomként tekintenek magukra, és egy sor új fegyvert fejlesztettek ki ennek érdekében, miközben Dél-Koreát már a fő ellenségüknek nevezték az Egyesült Államok mellett.

A KCNA állami hírügynökség közleménye szerint Észak-Korea szerdán az új cirkálórakétáját tesztelte, hozzátéve, ezek a próbalövések nem voltak hatással a szomszédos országok biztonságára, illetve a tesztnek semmi köze a regionális helyzethez. Megjegyezték, a teszt is része volt az ország fegyverrendszerének korszerűsítési folyamatának. Soron kívül Helyszíni fotókon a Vácnál történt baleset, teljes útzár az M2-es autóúton

Dél-Korea már nem volt ilyen nyugodt, és úgy érzik, Észak-Korea egyre inkább eszkalálja a helyeztet a térségben, és tartanak attól, hogy több atomfegyvert tesztelhetnek a szomszédjaik, ami rendkívül veszélyes. Észak-Korea 2021 szeptemberében hajtotta végre az első olyan cirkálórakétájának tesztelését, ami lehetséges nukleáris csapásmérő képességgel is rendelkezik.

Csütörtökön Dél-Korea bejelentette, hogy megkezdi a közepes magasságú felderítő drónok tömeggyártását azzal a céllal, hogy 2027-ben bevethesse azokat a megfigyelési képessége javítása érdekében. Ugyanakkor az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyetlen határozata sem tiltja a cirkálórakéták tesztelését, bár adott esetben a tiltás sem akadályozná meg Észak-Koreát, akik rendszeresen tesztelik a tiltólistán szereplő ballisztikus rakétáikat.

A Reuters azt írja, a cirkálórakéták és a rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták, amiket hagyományos, illetve nukleáris töltettel is felfegyverkezhetnek, konfliktus esetén különösen destabilizáló hatással bírnak, miután nem lehet pontosan tudni, milyen robbanófejet hordoznak.