Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
368,91 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,34 Ft
Bitcoin
67,264 $

Észak-Korea nem áll le, újabb ballisztikus rakétakilövéssel üzent

Phenjan újabb ballisztikus rakétákat lőtt ki, nem sokkal azután, hogy Oroszország felhasználta a vétóját, feloszlatva ezzel a szankciók betartását ellenőrző testületet az ENSZ-nél.

Fotó: EPA/JEON HEON-KYUN
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Dél-Korea arról számolt be, hogy kedd reggel 6 óra 53 perckor rakétakilövéssel észlelt Észak-Korea fővárosának területéről. Később Japán is megerősítette a kilövést, majd a parti őrség arra kérte a hajókat, hogy legyenek éberek, és jelentsék az esetlegesen lezuhant tárgyakat, de azokat semmiképpen ne közelítsék meg.

Fumio Kishida japán miniszterelnök elítéli a kilövést, és úgy fogalmazott a sajtónak, hogy Észak-Korea idén már több alkalommal is rakétakilövést hajtott végre, miközben fenyegetést jelentenek a regionális biztonságra. Hozzátette, teljességgel elfogadhatatlan az, amit Észak-Korea művel, akik magukhoz képest idén egyelőre visszafogottabbak. Nemrég arról szóltak a hírek, hogy Japán történelmi találkozóra készülhet Észak-Koreával. Soron kívül Elképesztő teljesítmény: Milák a világ idei harmadik legjobb idejével nyert 100 méter pillangón

Noha már április hónapot írunk, ez csak a harmadik ilyen rakétakilövése volt Észak-Koreának idén, akik bejelentették, hogy egy új, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakétát tesztelnek, amit már szilárd üzemanyaggal működő hajtűművel szereltek fel. Az Al Jazeera megjegyzi, Phenjan folytatni akarja katonai arzenáljának fejlesztését, mellette a nukleáris fegyverprogramjával, hiába a velük szemben hozott szigorú nemzetközi szankciók.

Dél-Koreát egyenesen a fő ellenségének nevezte Észak-Korea, és Phenjan közölte, ha 0,001 mm-es területsértés is történik a részükről, az felér számukra egy hadüzenettel. Erre tette rá egy lapáttal az USA és Dél-Korea múlt hónapiban tartott nagy éves hadgyakorlata, ami még inkább elmélyítette Észak-Koreában a dühöt. Jelenleg körülbelül 27 ezer amerikai katona állomásozik Dél-Koreában, akiket készek megvédeni.

Észak-Korea állítja, ezek a hadgyakorlatok nem szólnak másról, minthogy egy inváziót gyakorolnak ellenük az amerikai és a dél-koreai erők, amit Washington és Szöul kategorikusan tagad. Azt azonban nem tagadják, hogy az erejüket mutatják meg ezzel elrettentés céljából.