Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,612 $

Új atom-tengeralattjárót épít Észak-Korea, Kim Dzsong Un atomhaderőt akar

Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője többek között egy új atom-tengeralattjáró építését is felügyeli.

Fotó: EPA/JEON HEON-KYUN
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Észak-Korea a 2024-es esztendőt is nagyon aktívan kezdte, fokozván ezzel a feszültséget a Koreai-félszigeten. Egymás után lövi ki a rakétákat az elzárt ázsiai állam, és így tett a napokban is, amikor megint cirkálórakétákat engedett a levegőbe. Japán, Dél-Korea és az USA folyamatosan figyeli az eseményeket, és elítéli ezeket a kilövéseket.

Kiderült, hogy Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője ismét személyesen tekintett meg egy kilövést. Két tengeralattjáróról indított cirkálórakéta útját figyelte meg egészen közelről, miközben ellenségként tekint az USA-ra és Dél-Koreára. Nem egyszer emelte ki a vezető és annak húga, hogy adott esetben készek atommal válaszolni. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

A KCNA hírügynökség által kiadott közlemény szerint Kim „irányította” a tengeralattjárókról indított kilövést. A rakéták a Keleti-tenger felett repültek, hogy eltaláljanak velük egy szigeti célpontot a gyakorlat részeként. Az észak-koreai hírügynökség fotókat is közzétett Kimről, ahogyan egy meg nem nevezett helyen egy rakétára mutat az égen, miközben nevetgél a hadsereg tagjaival.

Egy új atom-tengeralattjáró is épül

A dél-koreai hadsereg vasárnap jelentette be, hogy több rakétát indítottak az észak-koreai Szinpo kikötőjének közelében lévő vizekről, ahol Észak-Korea hajógyárat üzemeltet. Ez a gyár haditengerészeti eszközöket, köztük tengeralattjárókat gyárt, de további részleteket nem közöltek. A Pulhwasal-3-31 egy új generációs, nukleáris képességű cirkálórakéta, amit Észak-Korea először közel egy héttel ezelőtt tesztelt.

A rakéta sugárhajtással halad a célpontja felé, melyek tesztelését ugyan nem tiltják az ENSZ-szankciók, Észak-Korea semmilyen előzetes információt nem közöl a várható tesztekről. A ballisztikus rakéták tesztjeit viszont már tiltja az ENSZ, de Kim Dzsong Un nem foglalkozik ezzel, számtalan illegálisnak minősített teszt van már mögöttük.

A KCNA szerint a cirkálórakétáik körülbelül két órán át voltak a levegőben, ugyanakkor arról nem adtak információt, hogy ezen idő alatt mekkora távolságot tettek meg. Az Al Jazeera a cikkében megjegyzi, továbbra sem tisztázottak Észak-Korea tengeri indításai képességei, és a korábbi teszteket nem valódi tengeralattjárókról, hanem régebbi hajókról, például egy víz alámerült platformról abszolválták.

A hivatalos közlemény szerint nagyon elégedettek voltak a vasárnapi tesztekkel, és Észak-Korea eltökélt szándéka, hogy egy erős tengeri haderőt építsen ki. Emiatt Kim maga ellenőrizte az új atom-tengeralattjáró építését, és közben megvitatta a szintén új hadihajók építésével kapcsolatos kérdéseket. Szakértők szerint, ha Észak-Korea sikerrel jár ezen a téren, és képes lesz tömegpusztító fegyverekkel lőni a tengerről, az új fenyegetést jelent majd Dél-Korea számára.