Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,02 Ft
Euró
393,85 Ft
Font
457,29 Ft
Bitcoin
66,124 $

Újabb cirkálórakétákat lőtt ki Észak-Korea, készek felkészülni egy halálos háborúra

Az USA bevonásával Dél-Korea azonnal elemezni kezdte a helyzetet, miután Észak-Korea újabb cirkálórakétákat lőtt ki.

Fotó: Észak-Korea robotrepülőgépeinek kilövéséről szóló híradást néz egy férfi a szöuli központi pályaudvar egyik tévéképernyőjén 2024. január 24-én. A dél-koreai hadsereg közleménye szerint Észak-Korea több manőverező robotrepülőgépet lőtt ki a Sárga-tenger felé. Phenjan a múlt héten hiperszonikus, szilárd üzemanyaggal működő, közepes hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé. Manőverező robotrepülőgépek legutóbb tavaly szeptemberben indultak Észak-Koreából. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
Ázsia

Kiss László

Szerkesztő

Nemrég számolhattunk be arról, hogy Észak-Korea cirkálórakétákat lőtt ki. Napokkal később újabb ilyen típusú rakétákat engedett fel a levegőbe a keleti partjainál. Kevesebb mint egy héten belül ez már a második kilövésük volt, míg azelőtt egy víz alatti fegyvert is teszteltek, bizonyítván harci képességeiket.

A rakétákat vasárnap reggel 8 óra körül lőtték ki, ami után a dél-koreai és az amerikai hatóságok elemezni kezdték a helyzetet. Szorosan figyelemmel követik az eseményeket, míg Phenjan a tiltások ellenére folytatják a rakétatesztjeiket. Igaz, a cirkálórakéták kilövéseit egyelőre nem tiltja az ENSZ, ugyanakkor Észak-Korea előzetesen sem szokott bejelentést tenni arról, hogy mire készül. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

Napokkal korábban egy új”Pulhwasal-3-31″ elnevezésű stratégiai cirkálórakétát teszteltek, ami lehetséges, hogy nukleáris robbanófej hordozására is alkalmas. Észak-Korea egy ideje ellenségként tekint az USA-ra, míg Dél-Koreát legutúbb már a fő ellenségének nevezte, amivel még nagyobb feszültséget generáltak a Koreai-félszigeten.

A Reuters azt írja, a tisztviselők és elemzők szerint valószínűleg nemcsak folytatni, hanem fokozni is fogják az északiak a provokáló lépéseiket. Észak-Korea hangsúlyozta, az elmúlt hetekben végrehajtott amerikai és dél-koreai hadgyakorlatoknak könyörtelen következményei lehetnek. A kiadott közleményben azt írták, az újév kezdete óta őrült módon zajlanak ellenük a nukleáris hadgyakorlatok, ami azt követeli tőlük, hogy teljes mértékben felkészüljenek egy halálos háborúra.

Észak-Korea emiatt fokozta a hadsereg készültségét, és Kim Dzsong Un, az ország vezetője utasítást adott arra, hogy minden lehetséges ellentámadásra készüljenek fel, ha fegyveres konfliktusra kerülne sor. Kim húga nem egyszer hangsúlyozta a médián keresztül, ha támadás éri az országukat, atommal fognak válaszolni.