Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
348,33 Ft
Euró
378,67 Ft
Font
441,46 Ft
Bitcoin
40,942 $

Atomcsapás lehetőségéről beszélt egy izraeli kormánytag

A kijelentéstől a miniszterelnök és a védelmi miniszter is elhatárolódott.

Fotó: EPA/HAITHAM IMAD
Közel-Kelet

Takács Petra

Szerkesztő

A Gázai övezet elleni nukleáris csapás lehetőségéről beszélt egy rádióinterjúban Amiháj Elijáhu izraeli miniszter, amitől vasárnap Benjámin Netanjahu kormányfő és Joáv Galant védelmi miniszter is elhatárolódott.

A The Times of Israel angol nyelvű izraeli lap beszámolója emlékeztet, hogy Elijáhu a jobboldali Zsidó Erő politikusa, örökségügyi miniszter, és nem tagja a hadműveleteket irányító biztonsági kabinetnek. Az interjúban arról kérdezték, hogy szerinte atomcsapást kell-e mérni a Gázai övezetre. Erre Elijáhu azt mondta: „ez is egy lehetőség”. Erre reagálva Benjámin Netanjahu miniszterelnök az X-en közölte, hogy „Amiháj Elijáhu nyilatkozatának semmi köze a valósághoz”. Soron kívül Változékony idő vár ránk hétfőn, éjszaka mínusz 10 fok is lehet

„Izrael és az izraeli haderő a nemzetközi jog legszigorúbb előírásai szerint jár el, hogy elkerülje, hogy ártatlanoknak bántódása essen. Ez egészen a győzelmünkig így is lesz” – írta a kormányfő a közösségi oldalon, s egyúttal felfüggesztette Elijáhu részvételét a kormányüléseken.

A miniszterelnök és a védelmi miniszter is elhatárolódott

Joáv Galant védelmi miniszter alaptalannak és felelőtlennek nevezte Amiháj Elijáhu kijelentését. „Még jó, hogy nem ilyen emberek kezében van Izrael biztonsága” – írta a politikus szintén az X-en. A miniszter szavait Jaír Lapid ellenzéki vezető is elítélte, és „egy felelőtlen miniszter elborzasztó, őrült megjegyzésének” nevezte. Lapid egyúttal felszólította Netanjahut, hogy távolítsa el a kormányból Elijáhut, mert szerinte a „szélsőségesek jelenléte a kormányban veszélyt jelent ránk és a háború sikerére”. Izrael hivatalosan soha nem ismerte el, hogy rendelkezik nukleáris fegyverekkel.

Amiháj Elijáhu az interjúban azt is ellenezte, hogy humanitárius segély bejuthasson a Gázai övezetbe, arra hivatkozva, hogy „a náciknak sem adnánk humanitárius segélyt”, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Gázai övezetben nincsenek olyan civilek, akiknek ne lenne közük a konfliktushoz.

A politikus arról is beszélt, hogy aki palesztin vagy Hamász-zászlót lenget, annak „nem szabadna a Földön élnie a továbbiakban”. Kitért arra is, hogy szerinte Izraelnek vissza kellene foglalnia a Gázai övezetet, és újjáépítenie azokat a telepeket, amelyeket 2005-ben, az egyoldalú kivonuláskor hátrahagyott. Az ott élő palesztinok sorsával kapcsolatban pedig azt mondta, hogy „mehetnek Írországba vagy a sivatagba”.

(MTI)