Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,008 $

Nem is gondolnánk, de ezek a dolgok hátráltathatják a fogyást

Ha észben tartunk néhány dolgot, és nem leszünk túl szigorúak magunkkal szemben, sikeres lehet a diétánk. Ehhez csak kitartás kell, illetve az, hogy megértsük, a nagy változásokhoz idő kell.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Amikor egy ponton úgy határozunk, hogy igenis szeretnénk megszabadulni néhány plusz kilótól, a kezdeti lelkesedés hatalmas energialöketet ad ehhez. Diétás recepteket keresgélünk az interneten, edzéshez való eszközöket, fogyást támogató étrendkiegészítőket rendelünk az internetről, eljárunk az edzőterembe, vagy futni kezdünk, edzésterveket töltünk le. Aztán amikor azt látjuk, hogy a kilók nem nagyon mozdulnak, könnyen elkedvetlenedhetünk, akár fel is adhatjuk az egészet.

Van azonban néhány szokás, amiken ha változtatunk, s betartunk pár tanácsot, a diétánk sikeres lehet. Ha például a munkánk miatt egész nap a számítógép mellett ülünk, nem feltétlen megvalósítható az, hogy egy órát vagy annál többet eddzünk, hiszen a szabadidőnk véges, emellett más teendőinket is el kell látnunk, plusz némi pihenés se volna rossz. Soron kívül Fico elleni merénylet: a rendőrség nem tartja kizártnak, hogy a merénylő nem magányos farkas volt

Így a napi edzés részeként, vagy ha tényleg nagyon kevés időnk van, esetleg egészégügyi okok miatt nem ajánlott a nagyobb megterheléssel járó edzés, helyette a mindennapos séta is nagyon hasznos lehet. Edzettségi szintünktől függően kezdjük először kicsiben, mondjuk 3 vagy 5 ezer lépéssel, amit aztán 10 ezer lépésre is felemelhetünk. Ellenőrzésképp egy lépésszámláló karórát is beszerezhetünk, s ha letöltjük a hozzá tartozó applikációt, a telefonunkon is nyomon tudjuk követni, mennyi kalóriát égettünk el aznap. Plusz ha napközben a lift helyett a lépcsőt választjuk, már többet tettünk a célunk eléréséért, és az egészségünkért. De problémát jelenthet az is, ha nem nézzük meg, mekkora adagokat tálalunk, így az nagyobb lesz a szükségesnél.

Ennek kiküszöbölésére szerezzünk be egy konyhai mérleget, s használjunk tápanyag-táblázatot (az interneten számos ilyen elérhető), hogy megértsük, gyakran fogyasztott ételeink mennyi kalóriát, szénhidrátot tartalmaznak. Az egeszsegkalauz.hu ajánlása szerint általában 20%-kal kisebb adag is megteszi ahelyett, amennyit korábban fogyasztottunk. Mint írják, jó ötlet még az is, hogy ne együnk túl sok kenyeret, és inkább magunk készítsük az ételeinket, ha pedig étterembe megyünk vagy valamilyen eseményre vagyunk hivatalosak, nyilván nem tudjuk maradéktalanul betartani az addigi szokásainkat, de már az is jó, ha odafigyelünk a mértékre. Illetve ajánlott lehet még utánajárni annak, nem küzdünk-e inzulinrezisztenciával, mert ebben az esetben másabb étrendre, testmozgásra lehet szükség. Egyúttal a pihenésről se feledkezzünk el, ez ugyanolyan fontos, mint a diéta bármely más része.

Mert ha túl sokat mozgunk, nem hagyunk magunknak időt a regenerálódásra, hajlamosak lehetünk többet enni, illetve egy ponton a kimerültség átveheti az irányítást, s teljesen felhagyhatunk az addigi jó szokásainkkal. De a cikkben kitérnek arra is, hogy az okos étkezés egyik titka a lassúság, ezzel jobban élvezhető az étel – és jobban meg is rágjuk a falatokat. Ha megszámoljuk, mennyit rágunk, egy kicsit önkéntelenül is lassulni fog az étkezésünk tempója, s jobb lehet az emésztésünk. Próbáljuk meg, hogy minden falatot akkor nyelünk le, ha már hússzor megrágtuk. Míg a túl szigorú diétákat kerüljük el, mert az esetek nagy részében a túlevések forrása, illetve kutatások bebizonyították, hogy ha nem tiltunk meg valamit teljességgel, hanem azt mondjuk, „ne most edd meg, inkább később” (mondjuk egy bizonyos idő után, egy adott súly elérése után), nem okozunk magunknak múlhatatlan sóvárgást valami után.

Mindemellett lényeges az is, hogy ne legyen túl egyhangú, unalmas a diéta, mert az megint csak elveheti a kedvünket. Attól, hogy diétázunk, az még lehet változatos (sőt, pont emiatt csökkenhet az édesség és egyéb kevéssé egészséges ételek iránti vágy), nézzünk hát szét az interneten recepteket keresve, de a témára épülő könyveket is vásárolhatunk. Végül az utolsó jó tanács, hogy mindig nézzük meg a címkéket: figyeljük az adalékanyagokat is, s válasszunk olyan élelmiszereket, amelyek valóban támogatják a diétánkat, s ezt az összetevőlista is bizonyítja, nem csak a hangzatos reklámok, színes csomagolások. De ebben a cikkben azt is megírtuk, mi az a 7 szokás, amit azok követnek, akik szinte soha nem lesznek betegek. Egy dietetikus pedig elárulta, miért ne várjunk csodát a „fogyiporoktól” és trenddiétáktól.