Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,909 $

Már a következő szezontól kezdve kiirthatják a VAR-t a Premier League-ből

A Premier League klubjai a következő hónapban tartandó éves közgyűlésükön szavaznak majd arról a javaslatról, hogy a következő szezontól kezdve megszüntessék-e a videóbíró (VAR) rendszert.

...svg content...Fotó: EPA/ADAM VAUGHAN
Sport

Kiss László

Szerkesztő

Az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban 2019 óta alkalmazott VAR rendszer ugyan javította a döntéshozatal minőségét, ám folyamatos viták forrása is. A 2023-24-es szezon is számos vitatott eseményt hozott, amelyek fokozták a VAR rendszerrel szembeni kritikákat, így több csapat és szurkoló is kétségbe vonta a bajnokság integritását.

A Wolverhampton Wanderers által benyújtott határozati javaslat szerint a VAR rendszert már a nyár folyamán meg kellene szüntetni, és mivel a javaslatot befogadták, erről szavazni is fog a 20 Premier League klub képviselője a a június 6-án megrendezésre kerülő éves közgyűlésen. A Wolves közleménye szerint a döntés „alapos megfontolás után, a Premier League, a PGMOL (bírói szervezet) és a többi klub tiszteletben tartásával” született. Soron kívül A Ferencváros elmondta a véleményét a hirtelen távozott Sztankovicsról

A The Athletic idézte a Premier League szóvivőjét is, aki megerősítette, hogy a liga lehetővé teszi a VAR-ról szóló vita lefolytatását.

„A klubok jogosultak különböző javaslatokat benyújtani a részvényesek gyűlésein, azt pedig mi is elismerjük, hogy a VAR használata kapcsán több alkalmaimmal is aggodalmak és problémák merültek fel. Ennek ellenére a liga teljes mértékben támogatja a VAR használatát, és elkötelezett amellett, hogy a PGMOL-lal közösen folyamatosan javítsa a rendszert a játék és a szurkolók érdekében.”

A Wolverhampton elismerte, hogy a VAR bevezetése egy „jóhiszemű döntés volt, amely a labdarúgás és a Premier League legjobb érdekeit szolgálta volna”, ám úgy vélik, hogy annak használata „számos negatív következménnyel is járt, amelyek rontják a szurkolók és a labdarúgás közötti kapcsolatot, és aláássák a Premier League márkaértékét”.

A klub több problémát is felsorolt, mint például a gólok ünneplésére gyakorolt negatív hatását, illetve a stadionokban tapasztalható frusztrációt és zavart, melyet a hosszú VAR-ellenőrzések és a gyenge kommunikáció váltanak ki.

A Premier League igazgatótanácsa úgy véli, hogy a VAR eltávolítása nem a helyes irány, mivel az növelné a pályán meghozott téves döntések számát és kedvezőtlenül befolyásolná a liga hírnevét Európa vezető bajnokságai között. A liga úgy gondolja, hogy a VAR eltörlése után még nagyobb kritikák öveznék a pályán hozott döntéseket, ami ugyanúgy növelné a szurkolók frusztrációját.

30 év börtönt kapott az amerikai házelnök férjére támadó férfi

Nagyon súlyos börtönbüntetést szabtak ki arra a férfira, aki 2022-ben Nancy Pelosi volt amerikai házelnök férjére támadt a saját otthonukban.