Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
357,18 Ft
Euró
386,57 Ft
Font
454,40 Ft
Bitcoin
69,434 $

45 kínai katonai gép jelent meg Tajvan környékén

Ezúttal 45 kínai katonai gépet észleltek Tajvan környékén, ami a második legtöbb idén, és még messze az év vége.

...svg content...Fotó: A tajvani légierő Mirage 2000 típusú harci gépei repülnek formációban egy invázióellenes gyakorlatozáson az északnyugat-tajvani Hszincsuban (Hsinchu) 2023. szeptember 21-én. Három nappal korábban a tajvani hadsereg kilenc kínai hadihajót és 103 katonai repülőgépet észlelt Tajvan partjai közelében. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
Ázsia

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

Tajvan és Kína között továbbra is érzékelhető a feszültség, miután a kínai kormány a saját területeként tekint a szigetre, addig a tajvani vezetés egészen mást gondol erről. Az USA kész védelmet biztosítani Tajvan számára, amit Joe Biden amerikai elnök már nem egyszer hangsúlyozott, mely egyúttal újabb feszültséget szült a két ország között.

Kína a területe részeként tekint Tajvanra, és kijelentette, soha nem mondana le róla. Szerdán Tajpej védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy 45 kínai katonai gépet és 6 haditengerészeti hajót észlelt a sziget környékén helyi idő szerint reggel 6 óráig. Ez azt jelenti, hogy 24 óra leforgása alatt jelentek meg a gépek és a hajók Tajvannál.

A gépek közül 26 lépte át a Tajvani-szoros középvonalát, amiből végül nem lett incidens. A minisztérium hozzátette, figyelemmel kísérték a helyeztet, és ennek megfelelően reagáltak. Kedd este arról adtak tájékoztatást, hogy 23 kínai gépet, köztük vadászgépeket és drónokat észleltek Tajvan környékén egy 2 órás idősávban.

Peking az elmúlt években egyértelműen fokozta a katonai nyomást Tajvanra, és szinte napi rendszerességgel jelennek meg kínai gépek, drónok, hajók a sziget környékén. Tavaly szeptemberben rekord született, amikor Peking 103 gépet küldött a sziget közelébe, amiből 40 lépte át a középvonalat.

A CNA azt írja, a tajvani parti őrség arra szólította fel Kínát, hogy gyakoroljanak önmérsékletet, és azonnal hagyjanak fel ezzel az irracionális magatartással. Egyes szakértők továbbra is tartanak attól, hogy Kína inváziót indíthat Tajvannal szemben, ami rendkívüli feszültséget szülne a térségben, de Tajpej kész megvédeni magát.

Kövér László elmondta, miért nagyon fontos az embereknek a Fideszre szavazniuk

Kövér László szerint ilyen súlyos kihívás előtt még nem állt Európa és Magyarország, ami egyúttal azt is jelenti, soha nem volt akkora tétje az uniós választásnak, mint most.