Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,798 $

Szakértők szerint hibáztak a Robert Fico védelméért felelős személyek

Szakértők szerint több ponton is hibáztak a szlovák miniszterelnök védelméért felelős személyek és szervezetek.

...svg content...Fotó: A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica). MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa
Európa

Kiss László

Szerkesztő

A védelmi intézkedések kudarcát a helyszínen dolgozó testőrök és a titkosszolgálat tehetetlensége okozta, amelyeknek feladata lett volna megelőzni az ilyen típusú incidenseket. A szlovák közjogi méltóságok védelméért korábban felelős Juraj Zábojník szerint a testőröknek proaktívabban kellett volna reagálniuk a lövések hallatán.

Juraj Zábojník, a védelmi szervezet egykori vezetője elmondta: „Ha négy vagy öt lövés dördül el, akkor valaki hibázott. Nem láttam például, hogy bárki is a miniszterelnök elé ugrott volna”. Zábojník hozzátette, hogy a miniszterelnöknek a tömegben is folyamatos védelemben kellett volna részesülnie, beleértve a beépített személyek jelenlétét is, írja a 444. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

Hamran István, a Denník N-nek nyilatkozva kifejtette, hogy a helyszínen dolgozó testőrök és a titkosszolgálat kudarcot vallottak. Hamran, aki korábban a szlovákiai rendőrség főkapitánya volt, kritizálta a reakcióidőt és a helyszíni cselekvési tervet is, véleménye szerint ugyanis a testőröknek azonnal az autóba kellett volna tenniük a súlyosan sérült Ficót, és azonnal el kellett volna indulniuk a kijelölt kórház felé.

Az esetről készült felvételek tanúsága szerint csak percekkel a lövések után indult el a kórház felé a miniszterelnök autója, Hamran ráadásul azt sem érti, hogy a miniszterelnök helyett miért foglalkozott a kelleténél több testőr a merénylővel, miközben az egy másik egység feladata lett volna.