A Moderna koronavírus elleni vakcináján alapuló HIV-oltás ígéretes eredményeket mutat

Budapest, 2021. április 3. A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinái Csepelen, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnál kialakított oltóponton 2021. április 3-án. MTI/Mónus Márton
not image

Borbély Fanni

2021.április.7 - 20:17

A Moderna koronavírus elleni oltóanyagán alapuló új, HIV-oltás 97 százalékos hatékonyságot produkált az első fázisú klinikai vizsgálatok során.

A HIV jelenleg világszerte több mint 38 millió embert érint, az oltás jóváhagyása esetén pedig ez a vakcina válhat majd a HIV és más vírusos betegségek elleni küzdelem többlépcsős stratégiájának első szakaszává.

Az oltóanyag sikeresen stimulálta az AIDS-et okozó és az immunfertőzést gátló HIV elleni antitestek előállításához szükséges ritka immunsejtek termelését – közölték az IAVI és a Scripps Research nonprofit szervezetek.

“Ez a tanulmány bizonyítja a HIV új vakcinakoncepciójának működését, amely később alkalmazható lesz más kórokozók ellen is” – mondta William Schief, a Scripps Research professzora és immunológusa, valamint az IAVI’s Neutralizing Antibody Center (NAC) vakcina tervezésért felelős ügyvezető igazgatója.

A vakcina primerként hivatott működni, amely a csíravonal-célzásnak nevezett eljárással kiváltja a sejtek aktiválódását a The European Pharmaceutical Review szerint. Célja, hogy az oltási program első lépéseként sikeresen járjon el, majd később kiváltsa számos széles körben semlegesítő antitest (bnAbs) termelését.

A HIV-kutatások során ilyen évtizedek óta az típusú válasz stimulálására törekednek a kutatók, mivel a vírus olyan szerkezeti aspektusát célozza meg, amely törzsenként eltérő lehet. A HIV-sejtek felülete tartalmaz tüskéknek nevezett fehérjéket, az oltóanyag pedig épp azt akadályozza meg, hogy a tüskefehérjék az emberi sejtekbe kerüljenek.

Míg a 97 százalékos válaszarány rendkívül pozitív hír, fontos megjegyezni, hogy ez reprezentatív, a vizsgálatba ugyanis 48 önkéntes felnőttet vontak be. Az első fázis tesztje az első alkalom, amikor egy oltást egy kisebb, felnőtt csoporton tesztelnek, annak biztonságosságának értékelésére és az általa kiváltott immunválasz mérésére.

A CDC szerint a következő, a második, majd pedig a harmadik fázisban az oltást több ezer ember kapja majd meg, hogy teszteljék a vakcina hatékonyságát és biztonságosságát, mielőtt szigorú jóváhagyási és engedélyezési eljárás alá vonnák. A vakcinák gyakran egy negyedik fázison is átesnek, amelynek során az oltóanyag hivatalos jóváhagyása után is folyamatos teszteket végeznek a vakcinán – írja a Refinery29.

“Következő lépésként az IAVI és a Scripps Research együttműködik a Moderna biotechnológiai céggel, hogy kifejlesszenek és teszteljenek egy mRNS-alapú vakcinát, amely felhasználja azt a megközelítést, hogy ugyanazokat a hasznos immunsejteket állítsák elő” – áll a szervezetek közös nyilatkozatában. “Az mRNS technológia használata jelentősen felgyorsíthatja a HIV-vakcina kifejlesztésének ütemét.”