Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,829 $

Egészségesebb lesz a kenyér, ha lefagyasztjuk fogyasztás előtt?

Egy dietetikus mondta el, ebben mégis mennyi az igazság.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő

Több TikTok-videó is napvilágot látott az utóbbi időben, amelyekben azt állítják, hogy egészségesebb lesz a kenyér, ha lefagyasztjuk fogyasztás előtt. Annak kapcsán, van-e ennek valóságalapja, Duane Mellor dietetikus fejtette ki a véleményét a The Conversation oldalán megjelent cikkben, melyet a 24.hu szemlézett. A szakértő pedig azzal kezdi: a videómegosztón terjedő elmélet szerint a kenyér sütésekor megkocsonyásodó és megdagadó élesztő könnyebbé teszi a sejtjeink számára a glükóz megkötését, ez pedig növeli az inzulinszintet.

A túl sok inzulin a szervezetben pedig éhségérzetet és hízást is okozhat. Ám ha lehűtjük a kenyeret, akkor a megdagadt élesztő összezsugorodik, és ezáltal az emésztőenzimek nehezebben oldják fel, tehát a benne lévő cukorhoz is nehezebben jut hozzá a szervezetünk.

Ebből adódóan az összezsugorodott élesztők kisebb eséllyel vezetnek magas vércukor- és inzulinszinthez is. Ráadásul a fagyasztóban a nedvesség sem tud elpárologni a kenyérből, ami megakadályozza, hogy megkeményedjen. Majd a dietetikus egy 10 ember bevonásával készült kutatásról ejtett szót.

Annak eredményeiből az derült ki, hogy a fagyasztott – majd evés előtt megpirított – kenyér fogyasztása 25-39%-kal csökkente a vércukorszint kiugrását. Ez pedig a fogyásban is segíthet, ugyanis az alacsonyabb glükóz- és inzulinszint enyhébb éhségérzethez vezet. Az összezsugorodott élesztők ráadásul a bélflórára is jó hatással vannak, ezzel pedig hozzájárulhatnak az egészséges anyagcseréhez, továbbá a koleszterinszintet is csökkenthetik. Jóllehet ezek mind nagyon hasznos hatásoknak tűnhetnek, a szakértő szerint hosszú távon egyáltalán nem jelentősek az egészségünkre nézve.

Ennek ellenére jó szokásnak tartja a kenyér lefagyasztását, hiszen csökkentheti az ételpazarlást, ráadásul az egészségre is jótékony hatással bír, még ha csak egy kicsit is. De korábban arról is beszámoltunk, hogy egy kutatás arra a megállapításra jutott, miszerint az elfogyasztott szénhidrát mennyisége hatással van az arcvonásainkra és arra, mennyire tűnünk vonzónak az ellenkező nem szemében (ez pedig férfiak és nők esetében is igaznak bizonyult). Mindemellett az is lényeges, mikor fogyasztunk szénhidrátokat, és milyen típusúakat viszünk be a szervezetünkbe.