A fertőzésen átesett gyermekek akár nyolc hónapig küzdhetnek az elhúzódó koronavírussal

Fotó: Flickr/Go-tea 郭天
Egészség/Életmód
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy friss kutatás eredményei alapján az elhúzódó koronavírussal küzdő gyermekek akár nyolc hónapon át szenvedhetnek a vírus tüneteivel.

A megkérdezettek mintegy 95 százaléka jelezte, hogy négy vagy annál több egészségügyi problémát tapasztalt az elhúzódó koronavírus alatt, mely egyáltalán nem elhanyagolható a gyermekek jövőjére nézve, ugyanis az elhúzódó vírus hosszabb távon aggasztó lehet a fiatal szervezet számára.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A megkérdezett 510 fiatal közül csak minden tizedik jelezte, hogy fizikai teljesítőképességük az eredeti szintjére tért vissza, sokan neurológiai panaszokról számoltak be, melyek a koronavírus-fertőzést követően sem tűntek el.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a tanulmány az elhúzódó koronavírus gyermekekre gyakorolt hatását kívánja ugyan feltérképezni, ám mivel csak meghatározott számú résztvevőt kérdeztek meg a témában, a kutatás eredményei nem reprezentatívak, csupán tájékoztató jellegűek.

A Metro azt írja, a vizsgált gyermekek közül 22 fő került kórházba komolyabb tünetekkel, melyek átlagos előfordulási időintervalluma 8,2 hónap volt. A kutatók szerint az érintett gyermekek 56 százaléka feltételezhetően 2020 januárja és 2021 januárja között fertőződhetett meg.

A leggyakoribb tünetek a gyengeség (87 százalék), az általános fáradtság (80 százalék), fejfájás (79 százalék), hasi fájdalom (76 százalék), valamint izom- és ízületi fájdalom (61 százalék) voltak. A kutatók megállapítása szerint minden olyan tünet, mely 12 hét után is tapasztalható, egyértelműen az elhúzódó koronavírushoz köthető.

A válaszadók több mint fele jelezte, hogy komolyabb erőkifejtés után fizikai rosszullétet tapasztaltak, míg a megkérdezettek másik fele nagyobb sikerrel nyerte vissza a fertőzés előtti fizikai erőnlétét. A megkérdezettek negyede állandó tüneteket tapasztalt magán, a fertőzést követően, a gyermekek szülei pedig a visszatérő vagy állandósult tünetek megjelenése után fordult orvoshoz.

A tanulmány eredményei alapján behatárolható, hogy az elhúzódó koronavírus nagy valószínűséggel többnyire a 10-18 éves korosztályt érinti, éppen ezért egyre sürgetőbb kérdéssé válik, hogy mikor lehet megkezdeni a gyermekek beoltását a vírus ellen, ugyanis bár szervezetük jobban reagálhat a vírusra, az elhúzódó koronavírus tüneteivel ugyanúgy meg kell küzdeniük.