Dollár
426,92 Ft
Euró
423,11 Ft
Font
483,21 Ft
Bitcoin
20,076 $

Az enyhe tünetekre is jobban kellene figyelni koronavírus-fertőzés esetén

Budapest, 2020. december 9. Védőfelszerelést viselő orvosok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. december 8-án. MTI/Balogh Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2021. február 21. - 10:47

A klasszikus szimptómákon, úgymint köhögésen, magas lázon, íz- és szaglásvesztésen kívül további, olykor enyhébb panaszokra is nagyobb figyelmet kellene szentelni, és azonnali PCR-tesztet kellene kérni.

A King’s College London kutatói szerint csak akkor rendelnek az orvosok Nagy-Britanniában PCR-tesztet, ha a betegnél fennállnak a tipikus covidos tünetek, ellenkező esetben elmarad a mintavételezés, pedig a tünetmentes megbetegedések 96 százalékát kiszűrhetnék vele – adta hírü la Sky News.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

A tudósok összesen 122 ezer olyan beteg adatait összesítették, akik egy mobil alkalmazáson keresztül adták meg a tüneteket, és pozitív PCR-tesztet produkáltak.

A pozitív teszttel rendelkezők adatainak analízise végén arra jutottak, hogy ha kizárólag a köhögés, láz és anozmia tünetegyüttesekre összpontosítottak volna, akkor egyharmaduknál nem is derült volna ki a betegség.

Ha mindehhez hozzávették a fáradtságot, a fejfájást, a levertséget, a hasmenést és a torokfájást, akkor már 96 százalékos pontossággal diagnosztizálni tudták a koronavírus-fertőzést.

A közvélemény-kutatás során kiderült, hogy a három tipikus tünetet az érintettek 31 százaléka nem is érezte az első három napban, amikor valójában a legfertőzőbbnek számítanak a covidos páciensek.

A King’s College London professzora, Tim Spector elmondta, tisztában voltak eddig is azzal, hogy ha csak a három fő tünetre koncentrálnak, azzal sok eset felderítetlen marad:

“Májusban fedeztük fel a szaglásvesztést mint jellemző tünetet, amit ezután adott a brit kormány a listához. Úgy tűnik, tovább kell dolgoznunk a lista bővítésén. Azzal, hogy megkértük az app felhasználóit arra, hogy sokféle tünet esetén kérjenek tesztet, fény derült arra, mennyire változatosak is a koronavírus tünetei.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.