Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,35 Ft
Euró
388,19 Ft
Font
456,46 Ft
Bitcoin
67,425 $

Jól vizsgáztak a történelemérettségi új követelményei

A Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke, Nánay Mihály szerint az új történelemérettségi-követelmények jól vizsgáztak, és változatos témákat kínáltak a diákoknak.

...svg content...Fotó: A békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium diákjai az angol nyelvű történelem érettségi vizsga előtt 2024. május 8-án. MTI/Lehoczky Péter
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

A 2024-es érettségi vizsgaidőszak újabb mérföldkövéhez érkezett, ezúttal a történelemtantárgy új követelményrendszerét tesztelték a vizsgázók. A szigorú előírásoknak megfelelően kiadott központi feladatsor kiegyensúlyozott összeállítását Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke értékelte az InfoRádió kérésére.

A szakember kiemelte, hogy a témakörök a történelem számos területét lefedték az eszmetörténettől a gazdaságtörténeten át a politikatörténetig. A feladatok sokszínűségét képes feladatok is növelték, mint a barokk stílus felismerése vagy az ipari forradalom korszakához kapcsolódó textilipari ábrázolás értelmezése. Emellett a szokásosnál több térképes és grafikonos feladat is szerepelt a feladatsorban. Soron kívül Több mint 5,5 millió alkalommal töltöttek le pénzlopó appokat a Play Áruházból

Az írásbeli érettségi kifejtős részében ezúttal az angol alkotmányos monarchia és a második világháború kitörésének témaköre került terítékre, amelyek közül az utóbbit egy híres karikatúra alapján kellett kibontani a vizsgázóknak, a hosszabb esszék témái között pedig az erdélyi fejedelemség és a gazdasági rendszerváltás szerepelt.

Nánay szerint a diákok többsége feltehetően a második világháború kitörését, illetve az erdélyi fejedelemséget választotta, hozzátéve, hogy a feladatsor összeállítása jó átvezetést jelentett az új követelményrendszerbe.

A szakmai egyesület elnöke rámutatott, hogy bár a középszintű érettségi tananyaga csökkent a korábbi évekhez képest, a feladatok olyan témákat érintettek, amelyek a régi rendszerben is számonkérhetők voltak. Így nem érhette meglepetésként a diákokat a tételek összeállítása.

Nincsenek megszűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin

Kovács Zoltán tisztázta, szó sincs arról, hogy meg lennének szűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin.

Helyreállt az 1-es villamos közlekedése

Újra teljes vonalon jár a 1-es villamos, miután az óbudai tűzoltók megoldották a kérdést a Vörösvári úton.