Dollár
396,24 Ft
Euró
418,04 Ft
Font
484,76 Ft
Bitcoin
16,959 $

Az elhúzódó koronavírus egyre komolyabban terheli az egészségügyi rendszert

MTI/Szigetváry Zsolt
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Kutatók szerint a korábban egészséges fiatalokat érintő elhúzódó koronavírus szövődményeinek kockázata komoly szerepet játszhat az oltások priorizálásában.

Az elhúzódó koronavírus hosszú távú szövődményei valószínűleg komoly terhelést jelentenek majd az egészségügyi rendszerre az elkövetkezendő években, mivel a jelenség egyre gyakoribbá válik minden korcsoportban.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

Az amerikai kormány vészhelyzetekkel foglalkozó tudományos tanácsadó csoportja (SAGE) szerint az általuk megkérdezettek 22 százalékánál öt hétig semmiféle tünet nem jelentkezett a pozitív koronavírus-teszt után, a vizsgálatba bevont 9063 résztvevő 9,8 százalékánál csak a 12. hét után tapasztaltak koronavírusos tüneteket.

Az öt hét alatt a leggyakoribb tünetek a következők voltak: általános fáradtság (12,7 százalék), köhögés (12,4 százalék), fejfájás (11,1 százalék), íz- és/vagy szaglásvesztés (10,4 százalék) és izomfájdalmak (8,8 százalék). A SAGE által pénteken közzétett dokumentációban az elhúzódó koronavírus veszélyeire is figyelmeztetnek minden korosztályban.

A kutatás szerint ugyanis az elhúzódó koronavírus minden korosztályt érint, a legelkeserítőbb azonban az az eredmény, mely szerint a korábban egészséges fiatalokat is jelentős mértékben érinti a jelenség. A dokumentáció szerint a szövődmények és a rosszabb funkcionális eredmények még a korábban egészséges, most pedig koronavírus-fertőzéssel kórházba került fiatalok esetében is rendkívül magas.

Az 50 évesnél fiatalabb betegek esetében ugyan alacsonyabb a halálozás kockázata, a szövődményeket azonban rendkívül magas arányban tapasztalták minden korcsoportban. A kutatók azt javasolják, az amerikai kormány fordítson komolyabb figyelmet a fiatalok tájékoztatására, ugyanis az elhúzódó koronavírus elsősorban a fiatalabb generációt érinti.

A SAGE egy korábbi vizsgálatának eredményei alapján, melynek során 80 388 beteget vizsgáltak 2020. január 17. és augusztus 14. között, a betegek majdnem fele (49,7 százalék) tapasztalt legalább egy szövődményt. Leggyakoribbak a májproblémák voltak (24,3 százalék), ezt követték a légzési nehézségek (18,4 százalék), a szív- és érrendszeri problémák (4,3 százalék), valamint elenyésző számban tapasztaltak neurológiai szövődményeket – írja a Sky News.

A SAGE hangsúlyozta, a vírus hosszú távú szövődményei minden társadalmi csoportban és korosztályban egyaránt gyakoriak. A korábban végzett vizsgálatok többnyire a halálozási rátákra összepontosítottak, azonban rendkívül fontos annak a feltérképezése is, hogy azok, akik túlélik a fertőzést, milyen hosszabb távú szövődményekkel küzdenek.